Tăriceanu: Secţia de investigare a magistraţilor este de sine stătătoare, la fel şi conducerea

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi la Parlament, referitor la ordonanţa ce vizează legile justiţiei că Secţia de investigare a magistraţilor este o instituţie de sine stătătoare, iar conducerea ei trebuie să fie numită după modelul DNA şi DIICOT.

415 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Secţia de investigare a magistraţilor este de sine stătătoare, la fel şi conducerea

Tăriceanu: Secţia de investigare a magistraţilor este de sine stătătoare, la fel şi conducerea

„Nu, nu este scos din zona de control a procurorului general. Şeful acestei Secţii este numit exact după aceeaşi procedură după care sunt numiţi şefii DIICOT şi DNA. Adică ministrul propune, CSM dă un aviz şi preşedintele numeşte. De ce? Tocmai pentru a se îndepărta criticile privitoare la independenţa mai redusă a acestei secţii sau influenţe politice, pentru că am văzut tot felul de afirmaţii de acest gen. Deci este o direcţie de sine stătătoare care are în fruntea ei o conducere pentru care se respectă aceleaşi proceduri de verificare a independenţei ca şi pentru celelalte secţii din Parchetul General”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi, la Parlament.

TITLURILE ZILEI

Ordonanţa de urgenţă pentru modificare a legilor justiţiei, adoptată marţi de Executiv, arată că şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor.

„La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins: „(6) Ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”, prevede ordonanţa

O altă modificarea vizează procedura de numire a şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Astfel, actul normativ conţine o modificare care priveşte numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt: „Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiectul obţinut de MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici