Tiberiu Urdăreanu, Nicolae Dumitru, Angela Toncescu, în conducerea UNPR

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, acţionar majoritar al grupului UTI, Nicolae Dumitru, om de afaceri care controlează grupul de firme Niro care administrează complexul Dragonul Roşu şi Angela Toncescu fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, sunt membri ai conducerii UNPR.

1087 afișări
Imaginea articolului Tiberiu Urdăreanu, Nicolae Dumitru, Angela Toncescu, în conducerea UNPR

Tiberiu Urdăreanu, Nicolae Dumitru, Angela Toncescu, în conducerea UNPR (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ziarul Financiar relatează, în ediţia de joi, că Nicolae Dumitru este preşedinte al Departamen­tului pentru relaţia cu oamenii de afaceri al UNPR, Urdăreanu este preşedinte al Departamentului eco­nomie, transporturi şi finanţe, iar Toncescu este preşe­dinta Departamentului de investiţii şi consultanţă economică.

Angela Toncescu şi Tiberiu Urdăreanu nu au răspuns solicitării ZF de a-şi explica decizia de a se înregimenta politic şi de a se implica în conducerea UNPR.

Un alt departament economic, Departamentul de analiză şi expertiză economică, este condus de Georgiu Gingăraş, ministru al Sportului în Guvernul Năstase.

Din conducerea UNPR la vârf fac parte Gabriel Oprea (general de armată acum ministru al Apărării) care a fost pentru scurtă vreme şi ministru de Interne în guvernarea la care PSD a participat, în 2009, alături de PDL, înaintându-şi apoi demisia din cauza disputelor legate de serviciul secret ale Internelor (DGIPI). Oprea, care are influenţă în zona Ilfov, fiind parlamentar de Ilfov şi preşedinte al organizaţiei PSD Ilfov, este preşedinte executiv al UNPR, notează ZF.

Un alt ilfovean, generalul Anghel Iordănescu (fost selecţioner al naţionalei de fotbal), deţine preşedinţia Departamentului pentru tineret şi sport. Secretar general al UNPR este Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2 al Bucureştiului care are şi el grad de general (a fost avansat de la gradul de caporal la cel de colonel, în 2007, de ministrul apărării de atunci, Sorin Frunzăverde - PD), ultima sa avansare (general de brigadă în rezervă) fiind promovată de preşedintele Traian Băsescu în 2008, scrie sursa citată.

Preşedinte al UNPR este fostul ministru al Muncii din partea PSD Marian Sârbu, iar preşedinte de onoare este Cristian Diaconescu, reinstalat în fruntea Externelor după revocarea din funcţie a lui Teodor Baconschi.

În afară de generalii Oprea, Onţanu şi Iordănescu în conducerea UNPR se regăsesc şi nume care au fost la cârma unor instituţii militare, având legătură cu serviciile secrete. Gheorghe Rotaru, care conduce Departamentul de apărare, este general de patru stele, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei între 1999 şi 2005.

Unul dintre vicepreşedinţii acestui departament este Ioan Dumitru Zamfir. Acesta este general de patru stele şi a fost ofiţer de informaţii al SRI, structură în care a intrat imediat după 1999, avansând până la gradul de director adjunct al SRI, poziţie din care a fost trecut în rezervă cu gradul de general cu patru stele, în 2008.

Dumitru Nicolae, care conduce Departamentul pentru relaţia cu mediul de afaceri, este un om de afaceri destul de discret. Controlează grupul de firme Niro prin care administrează zonele comerciale Dragonul Roşu şi Europa din nordul Capitalei. A dezvoltat unul dintre primele ansambluri rezidenţiale din Bucuresti, Central Park, (pe şoseaua Ştefan cel Mare) cu 458 de locuinte. Anul trecut a anunţat că va dezvolta, împreună cu una dintre cele mai mari firme de construcţii din China, un proiect de 70 de milioane de euro care va fi compus dintr-un turn cu 22 de etaje, remarcă Ziarul Financiar.

Niro Investment SA a avut afaceri de 25,5 milioane de euro şi un profit de aproape 6 milioane de euro în 2009 şi peste 300 de angajaţi.

Dragonul Roşu SA, la care Niro Investment deţine 70% din acţiuni, iar un om de afaceri chinez, Zheng Xing, restul de 30%, a avut afaceri de 10 milioane de euro în 2009 şi un profit net de 4 milioane de euro.

Compania UTI (instalaţii, construcţii) deţinută de Tiberiu Urdăreanu, care conduce Departamentul economie, transporturi, finanţe, a avut în 2010 afaceri de aproximativ 160 mil. euro.

Între oamenii de afaceri care mai conduc departamente ale UNPR se numără Culiţă Tărâţă (deputat, fost PSD), care controlează Insula Mare a Brăilei (57.000 ha) şi care coordonează Departamentul pentru agricultură.

Fostul secretar de stat în Ministerul Muncii în timpul guvernării PDL-PSD din 1999, Valentin Mocanu, conduce Departamentul pentru Relaţia cu Sindicatele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici