Traian Băsescu, despre liderul PSD: Nu exclud posibilitatea ca Dragnea să fie achitat

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că nu exclude posibilitatea ca Dragnea să fie achitat, deşi "tot songul public" este că acesta va fi condamnat la închisoare, precizând că dacă ar fi în locul liderului PSD s-ar bate pentru achitare.

1430 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu, despre liderul PSD: Nu exclud posibilitatea ca Dragnea să fie achitat

Traian Băsescu, despre liderul PSD: Nu exclud posibilitatea ca Dragnea să fie achitat

Întrebat joi seară la o emisiune difuzată de B1 TV dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va merge până la capăt cu o OUG pentru amnistie şi graţiere, Traian Băsescu a răspuns: "Nu (nu-l vede ducând la capăt OUG amnistie şi graţiere – n.r.). Eu m-aş bate pentru achitare. Eu nu exclud posibilitatea ca Dragnea să fie achitat. Văd că tot songul public este Dragnea va fi condamnat. Domnule, e complet de cinci. Pentru că nu ştii niciodată ce se întâmplă. N-ai cum să fii liniştit. Eu aş spera".

TITLURILE ZILEI

Traian Băsescu a comentat şi pe margimea sesizării făcute de premierului Viorica Dăncilă la CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

"Este vorba de faptul că nu toţi cei 5 judecători au fost aleşi prin tragere la sorţi, ci doar patru. Adică puţinul în nerespectarea legii tocmai la ÎCCJ, că totuşi din 2004 trebuiau toţi judecătorii din completele de 5 să fie traşi la sorţi. Nu numai al lui Liviu Dragnea (a fost numit preşedintele completului de cinci – n.r.). I-a numit pe toţi (preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea - n.r.). Din păcate, din 2004 trebuia să aleagă toţi cei 5 judecători prin tragere la sorţi", a spus Băsescu.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, pe 2 octmbrie, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă. Curtea Constituţională a anunţat ulterior că, până în data de 16 octombrie, părţile implicate în conflictul sesizat de premier pot depune, în scris, punctele de vedere.

Liviu Dragnea a contestat la Curtea de Apel Bucureşti hotărârea Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind constituirea completelor de cinci judecători, dosarul fiind înregistrat pe data de 5 octombrie.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunţat la acel moment că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

Pe 21 iunie, magistraţii instanţei supreme l-au condamnat pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici