Ţuţuianu, despre criza financiară la Senat: Am decis să reducem numărul de senatori în deplasările externe şi eventual să renunţăm la personalul tehnic pentru alte activităţi externe

Vicepreşedintele conducerii Senatului Adrian Ţuţuianu a declarat, referitor la criza financiară a forului superior al Parlamentului, că o soluţie ar fi reducerea numărului de senatori în deplasările externe şi posibil renunţarea personalului tehnic pentru alte activităţi ale Senatului.

180 afișări
Imaginea articolului Ţuţuianu, despre criza financiară la Senat: Am decis să reducem numărul de senatori în deplasările externe şi eventual să renunţăm la personalul tehnic pentru alte activităţi externe

Ţuţuianu, despre criza la Senat: Am decis să reducem numărul de senatori în deplasările externe

"În ceea ce priveşte deplasările externe s-a atras atenţia că sumele de bani care sunt nu mai acoperă toate deplasările care sunt preconizate până la sfârşitul anului. Nu se pune problema să nu existe un buget al Senatului, pentru toate celelelalte activităţi în desfăşurare. Anul acesta au fost foarte multe deplasări la Bruxelles sau legate de preluarea preşedinţiei UE. Au plecat în deplasări externe pe domenii de specialitate şi personalul din aparatul tehnic al Senatului şi de aici s-a şi decis în acestă şedinţă ca să facem puţin o ierarhizare a acestor lucruri. În primul rând am stabilit ca să se deplaseze la toate întâlnirile care ţin de preşedinţia UE senatori şi personalul tehnic în măsura în care este necesar. Doi să reducem numărul de senatori şi eventual să renunţăm la personalul tehnic pentru alte activităţi externe ale Senatului în perioada următoare. În al treilea rând să analizăm oportunitatea unor deplasări în contextul în care trebuie să rspectăm o prevedere bugetară care este foarte bine stabilită prin legea bugetului", a afirmat Adrian Ţuţuianu, într-o intervenţie telefonică, duminică, la Antena 3.

Întrebat dacă ia în considerare o anchetă legată de felul în care au fost cheltuiţi banii din bugetul Senatului, Ţuţuianu a spus că nu deoarece nu există elemente din care să reiasă că banii au fost cheltuiţi în mod ilegal.

"Discuţia este scoasă din context. Afirmaţiile domnului senator PNL priveau un eveniment care urmează să fie organizat anul viitor. Nu există niciun fel elemente care să reiasă că au fost banii cheltuiţi cu nerespectarea normelor legale. Şi bugetul Senatului e verificat de Curtea de Conturi. Nu au fost niciodată probleme legate de cheltuielile din bugetul Senatului. Sunt discuţii care au avut loc în Senat. V-am explicat în ce context. Toate poziţiile exprimate sunt corecte şi cu toţii am fost de acord că trebuie să restrângem cheltuielile în perioada următoare. Vreau să fie foarte limpede. În general delegaţiile externe se fac cu respectarea ponderii fiecărui grup. Sunt acţiuni obligatorii, cum ar fi cele legate de preşedinţia Consiliului UE, dar şi participări la Adunarea Parlamentară a Consiluilui Europei", a explicat Ţuţuianu.

Conducerea Senatului a luat act, în cea mai recentă şedinţă a Biroului Permanent, de faptul că dacă va fi menţinut ritmul actual al deplasărilor externe, în octombrie, vor epuiza toate fondurile pentru vizitele oficiale în străinătate. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că este o "criză financiară", potrivit stenogramei consultate de MEDIAFAX.

"Eu vreau numai o remarcă de principiu să fac, şi anume: România nu este chiar atât de săracă încât să se facă de râs la o astfel de manifestare, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că dacă avem bani nu trebuie să aruncăm cu ei, şi mi se pare şi mie că e puţin cam lărgită gura pungii, adică trebuie câte un cadou, să ştiţi că peste tot unde am fost am văzut, pe perioada preşedinţiilor rotative se practică acest lucru, oferirea unor cadouri simbolice, dar sigur că aici nu trebuie să ne întrecem în a depăşi costurile pe care le-au avut ceilalţi", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, conform stenogramei şedinţei Biroului permanent.

În aceeaşi şedinţă, senatorul PNL Marcel Vela a spus că "devizul este umflat" şi el nu a primit niciodată, în deplasările externe, cadouri de 100 de euro bucata.

"Un miliard două sute bani vechi, împărţit la 260 de participanţi (…) rezultă cam 100 de euro cadoul pentru fiecare participant. Am participat şi eu la întâlniri la Bruxelles, n-am primit niciodată cadouri de asemenea valoare. Din start vă spun că devizul este umflat şi propun reanalizarea lui săptămâna viitoare", a indicat liberalul.

"Bine. O să dezumflăm devizul, dar eu vă rog, haideţi că am depăşit de mult punctul ăsta, să ne vedem mai departe de ordinea de zi", a închis Tăriceanu discuţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici