Consiliul UE, măsuri temporare pentru transportul rutier şi aerian, în cazul unui Brexit fără acord

Consiliul UE a anunţat, vineri, o serie de măsuri temporare şi limitate pentru a asigura conectivitatea tranportului rutier de mărfuri şi pasageri pentru a atenua posibile efecte în cazul în care Regatul Unit părăseşte UE fără un acord negociat.

303 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE, măsuri temporare pentru transportul rutier şi aerian, în cazul unui Brexit fără acord

UE, măsuri temporare pentru transportul rutier, în cazul unui Brexit fără acord

„Vineri, în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, ambasadorii statelor membre au aprobat, pentru preşedinţia română, un mandat de negociere cu Parlamentul European pentru a le permite operatorilor de transport rutier de mărfuri şi operatorilor de transport cu autocarul şi autobuzul cu licenţă în Regatul Unit să transporte mărfuri şi pasageri între Regatul Unit şi cele 27 de state membre. Drepturile garantate de aceste măsuri nu vor fi acordate decât dacă Regatul Unit va acorda drepturi echivalente operatorilor din cele 27 de state membre şi sub rezerva condiţiilor care asigură o concurenţă loială”, precizează Consiliul UE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, măsurile temporare nu vor afecta negocieririle viitoare cu Regatul Unit. Regulamentul va înceta să die aplicat la data de 31 decembrie a.c..

Pe 18 februarie va avea loc o reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final.

Conform principiilor generale ale măsurilor de urgenţă pentru un Brexit fără acord, toate aceste măsuri constau în acţiuni unilaterale la nivelul UE, plecând de la premisa că Regatul Unit va lua măsuri similare. Măsurile au caracter excepţional şi sunt limitate strict în timp. Măsurile privind conectivitatea sectorului transporturilor nu sunt menite să reproducă statu-quo-ul aplicabil în temeiul dreptului UE, ci să menţină conectivitatea de bază dintre UE şi Regatul Unit.

Măsuri temporare pentru transportul aerian

Consiliul UE a anunţat, vineri, mai multe măsuri pentru a atenua efectele asupra conectivităţii aeriene dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru pasageri şi mărfuri în eventualitatea în care Marea Britanie părăseşte UE fără un acord negociat.

„Astăzi (vineri - n.r.), ambasadorii statelor membre reuniţi în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului au aprobat un mandat acordat preşedinţiei române pentru a negocia cu Parlamentul European cu privire la o propunere care permite transportatorilor cărora li s-au acordat licenţe în Regatul Unit să furnizeze servicii de transport aerian de bază între Regatul Unit şi celelalte 27 de state membre. Aceste drepturi vor fi condiţionate de acordarea de drepturi echivalente de către Regatul Unit şi se vor supune unor condiţii care asigură concurenţa loială”, precizează Consiliul UE, într-un comunicat de presă.

O dispoziţie specifică asigură dreptul de a continua furnizarea de zboruri regulate în temeiul obligaţiilor de serviciu public până la 26 octombrie, pentru a asigura continuitatea serviciilor publice în timp ce autorităţile naţionale introduc adaptările necesare la noua situaţie.

În anumite condiţii, vor fi permise mecanisme limitate de partajare de coduri şi de închiriere de aeronave, inclusiv închirierea unei aeronave cu echipaj.

În cazul în care, ca urmare a Brexit, ”un transportator aerian care deţină o licenţă de operare emisă de un stat membru al UE nu va mai îndeplini cerinţele UE în materie de proprietate şi control, acesta va avea ca termen data de 26 octombrie 2019 pentru a îndeplini în întregime toate cerinţele respective. Pentru a putea beneficia de această excepţie, transportatorii aerieni vor dispune de două săptămâni de la data intrării în vigoare a regulamentului pentru a transmite un plan precis şi complet în care să prezinte măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a asigura conformitatea deplină cu cerinţele în materie de proprietate şi control începând cu 27 octombrie 2019, cel târziu”, ai spune sursa citată.

Regulamentul va fi aplicat până la intrarea în vigoare a unui acord privind transportul aerian cu Marea Britanie sau până la data de 30 martie 2020, în funcţie de care dintre aceste situaţii survine mai întâi.

Prima reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final va avea loc la 19 februarie.

În conformitate cu principiile generale ale măsurilor de urgenţă în vederea unui Brexit fără acord, toate aceste măsuri constituie acţiuni unilaterale la nivelul UE, pe baza presupunerii că Regatul Unit va proceda în acelaşi fel. Măsurile au un caracter excepţional şi se aplică pentru o perioadă de timp strict limitată. Măsurile vizând conectivitatea transporturilor nu sunt menite să reproducă condiţiile actuale ale dreptului UE, ci mai degrabă să menţină o conectivitate de bază între UE şi Regatul Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici