Ministrul Muncii, la audieri în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor: Violeta Alexandru, acuzată că se consultă cu investitorii străini în vederea salariului minim

Preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Adrian Solomon a acuzat-o pe Violeta Alexandru că nu ar trebui să se întâlnească mai întâi cu investitorii străini, ci sindicatele pentru a se consulta referitor la creşterea salariului minim. În replică, ministrul Muncii a spus că se vede cu cine vrea.

1570 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii, la audieri în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor: Violeta Alexandru, acuzată că se consultă cu investitorii străini în vederea salariului minim

Ministrul Muncii Violeta Alexandru, chemată marţi la discuţii în Comisia pentru muncă a Camerei

UPDATE Violeta Alexandru, acuzată că se consultă cu investitorii străini în vederea salariului minim

Preşedintele comisiei pentru muncă şi protecţie socială Adrian Solomon a acuzat-o, marţi, pe ministrul Muncii Violeta Alexandru că nu ar trebui să se axeze pe consultările cu investitorii străini, referitor la creşterea salarială, ci cu patronatele şi sindicatele din ţară.

„În cele patru zile de activitate completă în minister, fără să dispun acum de o echipă, secretari de stat, am început deja o serie de consultări, atât cu sindicatele cât şi cu patronatele. Vin la dumneavoastră de la reprezentanţii Foreign Investors Council”, a declarat Violeta Alexandru, marţi, la întâlnirea cu deputaţii din Comisia pentru muncă.

Social-democratul a argumentat că ministrul Muncii ar trebui să se consulte cu sindicatele şi patronatele, conform legii.

„Nu credeţi că partenerii de dialog sunt patronatele? Ce e forumul acesta al investitorilor străini? Eu vă spun ce este Legea 62. (...) Investitorii străini nu sunt obligaţi de Legea 62 să se consulte cu patronatele sau să se afilieze la cele existente?”, a răspuns deputatul PSD Adrian Solomon.

„Daţi-mi voie să mă întâlnesc cu cine doresc (...) Eu vă asigur că respect Legea, dar nu înţeleg să mă rezum la cadrul legal pe care îl voi respecta, ci să mă consult cu toţi cei afectaţi de aceste măsuri”, i-a răspuns Violeta Alexandru.

Deputatul PNL Dan Vâlceanu i-a atras atenţia lui Adrian Solomon că nu ar trebui să se adreseze în acest fel unei femei, deoarece Lia Olguţa Vasilescu, fostul ministru al Muncii a fost respectată în timpul mandatului pe care l-a avut în Guvern.

„Vreţi să-i spuneţi unui ministru cu cine să se întâlnească? Asta e întrebare de pus la comisie?”, a înttrebat Dan Vâlceanu.

În replică, Solomon i-a spus liberalului: „Ca să stabileşti salariul minim, da. Păi da dacă decide un cetăţean de pe stradă care este şef de asociaţie”.

Ştirea iniţială:

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a fost chemată, marţi, la discuţii în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, pe tema majorării salariului minim şi a Pilonului II de pensii, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele forului legislativ, deputatul PSD Adrian Solomon.

Reuniunea Comisiei pentru muncă a Camerei a început la ora 12.00 şi este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri.

O decizie privind majorarea salariului minim brut garantat pe ţară va fi luată de Guvernul Orban până la sfârşitul lunii noiembrie, a anunţat luni Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

În această analiză se va ţine cont de creşterea economică pentru anul în curs, de nivelul inflaţiei, de indicele productivităţii muncii şi de asemenea de o analiză calitativă asupra impactului în sectoarele economice unde există forţă de muncă angajată la salariul minim, potrivit oficialului guvernamental.

PSD a avansat propunerea ca salariul minim brut să fie majorat cu 182 lei, la 2.262 de lei pentru angajaţii cu calificări scăzute şi medii şi cu 270 lei la 2.620 de lei pentru cei cu studii superioare de la 1 ianuarie 2020.

La 15 octombrie 2019 erau încheiate în economie 1.382.577 contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim brut de 2080 lei şi 313.823 contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim de 3000 lei, circa 26,2% din totalul de 6.468.163 contracte de muncă.

Premierul a anunţat miercuri, 6 noiembrie, că Guvernul va creşte cu siguranţă salariul minim brut pe ţară de la 1 ianurie 2020 însă va lansa şi o analiză pentru determinarea unei proceduri de stabilire a creşterii salariului minim pe viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici