Un deputat PSD vrea să interzică exporturile de gaze, deşi România nu are capacitate de export

Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat marţi că luni a înregistrat un proiect de lege prin care vrea să interzică exporturile de gaze din România până când nu vor fi diversificate sursele de aprovizionare, deşi România nu are capacitatea tehnică de a exporta.

41 afișări
Imaginea articolului Un deputat PSD vrea să interzică exporturile de gaze, deşi România nu are capacitate de export

Un deputat PSD vrea să interzică exporturile de gaze, deşi România nu are capacitate de export (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Exportul este acum lovitura de graţie pe care o poţi da economiei româneşti. Prin această lege România nu va putea face exporturi, până la diversificarea surselor", a afirmat Iancu într-o conferinţă organizată de Focus Energetic.

România nu poate deocamdată să exporte gaze întrucât nu dispune de conducte de export spre alte state. Chiar dacă România are o conductă de gaze conectată la sistemul ungar de gaze, prin acesta pot fi doar importate gaze.

România importă gaze din Federaţia Rusă, indirect, prin intermediari, şi din Ungaria, prin conducta Arad-Szeged, prin care primeşte cantităţi nesemnificative prin raportare la consum.

Singurele modalităţi prin care România va putea să îşi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco şi AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este funcţional, iar realizarea lor este estimată în câţiva ani.

Cei mai mari producători de gaze sunt OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş.

OMV Petrom a anunţat că va exporta dacă piaţa de gaze din România nu va fi liberalizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici