Un europarlamentar al grupului „Înnoim Europa” acuză PSD că a fost prea preocupat de tema justiţiei pe timpul Preşedinţiei Consiliului UE/ Reacţia Vioricăi Dăncilă

Europarlamentarul grupului „Înnoim Europa” Dragoş Tudorache a declarat, în plenul PE, că Preşedinţia română a Consiliului UE a fost una a contrastelor, echipa tehnică obţinând încheierea a 90 dosare, însă eşalonul politic a fost mult prea preocupat de tema justiţiei.

814 afișări
Imaginea articolului Un europarlamentar al grupului „Înnoim Europa” acuză PSD că a fost prea preocupat de tema justiţiei pe timpul Preşedinţiei Consiliului UE/ Reacţia Vioricăi Dăncilă

Un europarlamentar al grupului „Reînnoim Europa” acuză PSD că a fost prea preocupat de tema justiţiei pe timpul Preşedinţiei Consiliului UE/ Reacţia Vioricăi Dăncilă

„Prima Preşedinţiei a României la Consiliul UE a fost una a contrastelor. La nivel tehnic au reuşit să încheiem 90 de dosare şi îi felicit pe oamenii care au obţinut aceste rezultate. Nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre eşalonul politic al Preşedinţiei. Cu regret spun că eşalonul politic a fost mult prea preocupat de temele justiţiei. România a dovedit că e mult mai mult decât politicienii care o reprezintă”, a afirmat Dragoş Tudorache, membru al PLUS, în Parlamentul European.

Europarlamentarul a vorbit şi despre dosare sensibile neîncheiate de Consiliul UE.

„România înseamnă cetăţenii care au stat la cozi pentru a vota pentru o Românie europeană. Cu siguranţă ei meritau mai mult de la această oportunitate ce vine o dată la 14 ani. După această Preşedinţie, Consiliul rămâne dator în plan politic pe mai multe dosare sensibile şi foarte importante, pe care nu a reuşit să avanseze în ultimele luni. Aş menţiona aici doar trei dintre acestea. În primul rând e nevoie de deblocarea discuţiilor privind cadrul financiar multianual. Nu e acceptabil să repetăm greşeala de la cadrul precedent, când adoptarea întârziată a dus la amânarea contractelor naţionale de parteneriat şi a afectat beneficiarii finali. Avem nevoie să asigurăm resurse suficiente pentru politica agricolă şi pentru o politică de coeziune care să asigure convergenţa reală între Estul şi Vestul continentului.
Avem nevoie de mai multă Europă în sănătate şi educaţie, în ceea ce priveşte alocarea de fonduri pentru adoptare de standarde minime de calitate la nivel european”, a explicat Tudorache.

El a mai spus că trebuie deblocat procesul numirii procurorului-şef al Parchetului European, precum şi despre negocierile pentru Spaţiul Schengen, care nu trebuie să lase niciun stat membru în spate.

„În al doilea rând, este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului-şef al Parchetului european. Blocajul numirii a fost tot unul politic, iar deblocarea trebuie să fie tot un act de voinţă politică. Aştept de la Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE să vină cât mai repede la masa negoicierilor cu Parlamentul, pentru a ajunge la un acord. În al treilea rând avem nevoie să avansăm pe dosarele legate de migraţie şi gestiunea frontierelor. Consiliul împreună cu noul Parlament şi noua Comisie trebuie să deschisă un dialog franc despre Spaţiul Schengen, un viitor care să nu lase niciun stat memrbu în spate şi care să nu mai pună sub semnul întrebării practica controalelor la frontierele interne”, a conchis Dragoş Tudorache.

Dăncilă, replică pentru Tudorache: Credeţi că prin critici aveţi mai multă însemnătate politică

Viorica Dăncilă a declarat, referitor afirmaţia lui Dragoş Tudorache potrivit căreia PSD a fost mult prea preocupat de tema justiţiei pe timpul Preşedinţiei române a Consiliului UE, că unii eurodeputaţi aduc critici crezând că prin asta obţin mai multă însemnătate din punct de vedere politic.

„Domnule Tudorache o să vă răspund în mod special. Nu funcţionarii şi diplomaţii României au realizat Preşedinţia. Preşedinţia a fost condusă de Guvernul României. La fiecare reuniune, ministrul a prezidat lucrările. A fost o foarte bună cooperare pentru care i-am felicitat pe experţii noştri, pe toţi cei care s-au implicat, pe toţi cei care au acţionat cu adevărat pentru România şi nu împotriva României.
Dăncilă Cu câteva minute înainte cineva mă întreba «credeţi că eurodeputaţii români vor fi uniţi în a aduce un plus de imagine României?». Atunci am spus «Da. Acum plec dezamăgită. Cu oameni ca dvs. nu vom aduce un plus României. Lăsaţi să rezolvaţi problemele acasă. Nu veniţi cu ele în Parlamentul European, pentru că aceste lucruri nu aduc un plus de imagine ţării noastre». Mai mult. Toată lumea a felicitat Preşedinţia României. Au fost şi lucruri pe care unii dintre eurodeputaţi au crezut că le putem face mai bine, dar nu au criticat. Nu o să vedeţi aici în Parlament foarte mulţi eurodeputaţi care îşi critică ţara, dar dumneavoastră aţi făcut-o atunci când vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că în România are un motiv de sărbătoare”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, în plenul Parlamentului European.

Premierul i-a recomandat lui Dragoş Tudorache să se mai documente înainte de a vorbi public, precizând că Preşedinţia Consiliului UE nu are atribuţii pe educaţie, sănătate şi cultură.

„Mai mult decât atât, vreau să vă spun că UE, documentaţi-vă un pic înainte, nu are atribuţii pe sănătate, educaţie şi cultură, ci vine cu proiecte. Deci aţi vorbit şi despre trei elemente pe care nu le cunoaşteţi. Cred că nu ştiţi nimic despre realizările Preşedinţiei României la Consiliul UE. Nu cunoaşteţi faptul că pe timpul Preşedinţiei o ţară nu poate interveni, trebuie să fie un facilitator de consens şi asta a făcut România. M-aş fi bucurat dacă la acest proiect deosebit de important pentru ţara mea, acest proiect destul de important şi foarte important pentru toţi cetăţenii europeni s-ar fi găsit consens”, a completat Dăncilă.

Ea a mai spus că a găsit consens la nivelul instituţiilor europene, adăugând că în perioada următoare trebuie ca proiectul european să aducă plus valoare, deoarece cetăţenii nu îşi doresc scandal, ci politici mai apropiate de ei.

„Am găsit consensul la Comisia European, am găsit consensul la Consiliul European, am găsit consens în rândul multor europarlamentari, am găsit consens la preşedintele PE şi toţi am înţeles că UE este într-un moment de cotitură şi dacă nu vom acţiona uniţi un vom da un sens bun construcţiei europene. Am ascultat toate aceste sfaturi şi împreună am realizat aceste lucruri. Eu cred că trebuie să ne ghideze şi pe următoare perioadă. Să aducem plus valoare. Cetăţenii nu au nevoie de scandal, cetăţenii au nevoie de lucruri care să îi ajute în viaţa de zi cu zi, de politici mai apropiate de ei, nu de lucruri pe care să le aducem în spaţiul public crezând că avem mai multă însemnătate din punct de vedere politic”, a conchis şeful Executivului.

Taguri:
tudorache,
justiţie,
psd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici