UPDATE: CCR a amânat pronunţarea asupra sesizării lui Iohannis pe statutul parlamentarilor, lege prin care parlamentarii vor deveni "intermediari"

CCR discută, miercuri, sesizarea lui Klaus Iohannis asupra modificării Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, susţinând că aleşii au dreptul legal de a intermedia relaţia dintre cetăţeni şi potenţiali investitori cu administraţia publică centrală ceea ce încalcă Legea fundamentală. UPDATE CCR a amânat, pentru 26 septembrie, pronunţarea .

877 afișări
Imaginea articolului UPDATE: CCR a amânat pronunţarea asupra sesizării lui Iohannis pe statutul parlamentarilor, lege prin care parlamentarii vor deveni "intermediari"

CCR dezbate, miercuri, sesizarea lui Iohannis asupra modificării Statutului parlamentarilor

Pe 26 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la modificarea şi adoptarea în Parlament a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

„Prin instituirea în legea criticată a posibilităţii deputaţilor şi a senatorilor de a pretinde ori de a primi foloase nemateriale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermedierea „în orice mod” a relaţiilor dintre cetăţeni şi autorităţi, respectiv dintre aleşi locali şi autorităţi centrale sau dintre investitori şi autorităţi locale sunt încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie, restrângându-se cadrul de integritate aplicabil deputaţilor şi senatorilor şi eliminându-se un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra încrederii cetăţenilor în membrii Parlamentului României şi în autoritatea legiuitoare”, se arată în textul sesizării depusă de Iohannis la Curtea Constuţională, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

TITLURILE ZILEI

Iohannis argumentează că în modificările actului normativ nu reiese că este dezincriminată posibilitatea acceptării unor sume de bani sau alte foloase de către parlamentari în intermedierea relaţiei cu cetăţenii.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru faptul că acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, în forma incriminată de art. 291 din Codul penal ce reglementează traficul de influenţă, nu se regăseşte în cuprinsul dispoziţiilor din legea supusă controlului de constituţionalitate. Astfel, prin omiterea ipotezei în care un deputat sau senator acceptă promisiunea de bani sau alte foloase în intermedierea relaţiei dintre cetăţeni şi autorităţile publice centrale şi locale este dezincriminată implicit această modalitate de comitere a infracţiunii de trafic de influenţă, în condiţiile enumerate de legea penală”, completează şeful statului.

De asemenea, preşedintele Iohannis precizează că sintagma „să intermedieze în orice mod” este una lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, contrar exigenţelor prevăzute în art. 1 alin. (5) din Constituţie şi că încalcă o decizie a CCR din anul 2014, care a statuat că „una dintre cerinţele principiului respectării legilor vizează calitatea actelor normative”.

Citeşte mai departe

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici