USR solicită declanşarea stării de urgenţă în educaţie, după rezultatele PISA

Reprezentanţii USR au solicitat declanşarea stării de urgenţă în educaţiei şi au invitat toate partidele parlamentare la dezbateri imediat pentru a găsi soluţii în domeniu, în contextul raportului PISA publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

1345 afișări
Imaginea articolului USR solicită declanşarea stării de urgenţă în educaţie, după rezultatele PISA

USR solicită declanşarea stării de urgenţă în educaţie şi invită partidele parlamentare la dezbateri

Partidul condus de Dan Barna precizează, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX, că urgenţa vine după publicarea raportului OECD cu rezultatele la testele PISA care arată că învăţământul românesc ocupă ultimul loc la matematică şi penultimul la citire şi ştiinţe din Uniunea Europeană.

„Zeci de miniştri şi sute de schimbări de legislaţie nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi situaţia învăţământului românesc. Mai rău, am ajuns în situaţia în care, atunci când se publică rezultate oficiale la nivel european, să citim concluzii dureroase de tipul “elevii slabi au devenit şi mai slabi”. Cred că, dincolo de orice loialitate politică, trebuie să acceptăm că în educaţie e un dezastru care se amplifică de la an la an. Iar asta înseamnă că le greşim grav copiilor aflaţi acum pe băncile şcolii. Mai mult, multora dintre ei le oferim un traseu pentru o viaţă fără şanse reale de a prospera şi a-şi realiza potenţialul. Iar pentru asta nu ne vor ierta. Nu putem continua să ne minţim că un număr mic de elevi cu performanţe spectaculoase dau măsura calităţii învăţământului românesc. Nu putem să ne facem în continuare că nu vedem că în multe din şcolile româneşti nu se face şcoală. Sau că avem profesori demoralizaţi şi prost plătiţi, iar ierarhiile sunt strâmbe şi meritele recunoscute după criterii neclare”, a declarat Dan Barna,conform sursei citate.

USR susţine alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, măsură esenţială pentru a scoate România de la coada clasamentelor în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ.

„De aproape 10 ani, Legea Educației prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru învăţământ, dar niciun guvern nu a respectat până acum această prevedere. Astăzi, Guvernul alocă doar 3% din PIB pentru Educație, iar rezultatele se văd în rapoartele oficiale ale Uniunii Europene care ne plasează la coada tuturor clasamentelor în privinţa educaţiei”, conchide sura menţionată.

59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanţă, potrivit raportului PISA publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
educaţie,
pisa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici