USR va solicita opinia Comisiei Europene privind numirile procurorilor-şefi făcute de Iohannis. Reacţia lui Orban: Sunt corecte

Deputatul USR Stelian Ion a anunţat că partidul din care face parte va solicita Comisiei Europene un punct de vedere în legătură cu numirile procurorilor şefi făcute de preşedintele Klaus Iohannis.

1272 afișări

„Am discutat cu delegaţia Comisiei Europene care se ocupă cu raportele MCV, am spus că le vom trimite un document în care vom expune punctul nostru de vedere. La acea data nu erau numite aceste persoane în calitate de procurori şefi. Acum, iată, nerespectarea recomandării din cadrul MCV este clară şi vom vrea să vedem care este opinia Comisiei Europene cu privire la acest aspect”, a afirmat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă.

Acesta a mai spus că nu doar USR critică numirile, ci există şi asociaţii importante ale magistraţilor care fac acest lucru, de exemplu Forumul Judecătorilor şi Asociaţia Procurorilor. El a adăugat că i-a solicitat în repetate rânduri şi ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu să oprească procedura, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Numirile făcute de domnul preşedinte astăzi încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din MCV şi reprezintă o gravă greşală. Am spus şi am solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să oprească aceste nominalizări, această procedură. Lucrurile s-au agravat în momentul în care ceea ce a spus noi s-a confirmat, iar CSM a dat aviz negativ pe două dintre propuneri”, a completat Ion.

„Cu privire la aceste două propuneri care au primit aviz negativ, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit retrasă procedura, sau domnul preşedinte ar fi trebuit să le respingă”, a spus el.

În raportul MCV din 2019 apare recomandarea respectării avizului Consiliului Superior al Magistraturii: „(...) avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-şefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin-Nicu Bologa la DNA şi Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv.

Ludovic Orban, despre numirile la parchete: Sunt corecte. Regret atitudinea USR

Ludovic Orban a declarat, joi, că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de numire a şefilor de parchete este una corectă. Premierul a adăugat că nu înţelege nemulţumirile celor din USR cu privire la subiect.

„Candidaţii care au fost numiţi sunt rezultatul unei evaluări foarte serioase. Candidaţii, din punctul meu de vedere, îndeplinesc exigenţele necesare pentru a ocupa funcţiile de conducere pentru care şi-a depus candidatura şi decizia preşedintelui este cât se poate de corectă şi de normală”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul interimar precizează că regretă atitudinea abordată de USR.

„Regret această atitudine pe care nu o consider firească în raport cu nişte parteneri care s-au comportat întotdeauna corect cu ei, dar dacă aşa consideră ei că pot obţine câştig electroal mi se pare o greşeală”, a completat Orban.

Şi Dan Barna a criticat numirea noilor procurori-şefi. Liderul USR a susţinut că „numirea unor şefi de parchete fără avizul CSM e o greşeală greu de explicat şi dezamăgitoare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici