Valeriu Turcan: La viitoarele prezidenţiale, problema fundamentală este cine preia "doctrina Băsescu"

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat, miercuri seară, că, pentru următoarele prezidenţiale, "problema fundamentală s-ar putea să fie, la un moment dat, cine preia doctrina Băsescu", ale cărei elemente sunt, între altele, suveranitate efectivă şi lupta împotriva corupţiei.

587 afișări
Imaginea articolului Valeriu Turcan: La viitoarele prezidenţiale, problema fundamentală este cine preia "doctrina Băsescu"

Valeriu Turcan (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)

"În arhitectura sistemului politic românesc, şeful statului nu are cum să nu fie o locomotivă pentru partidul cu care colaborează. Eu ştiu că mulţi oameni de la PDL vorbesc de locomotivă, uitând că preşedintele Traian Băsescu a fost şi rămâne o locomotivă, reprezentând nu doar un candidat şi un om politic ofensiv şi cu mesaj, ci şi un sistem de idei. Eu cred că, din punctul ăsta de vedere, s-ar putea să nu observe faptul că preşedintele Traian Băsescu reprezintă o doctrină în sine", a declarat, la TVR Info, Valeriu Turcan.

TITLURILE ZILEI

Declaraţia acestuia a fost făcută în urma întrebării referitoare la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, potrivit căruia nu vor mai exista locomotive electorale.

"De aceea, eu cred că problema fundamentală ar trebui să fie pentru cei care se gândesc la viitoarea locomotivă a PDL, cum translatăm, cum preluăm doctrina Băsescu, pentru că şi la viitoarele alegeri prezidenţiale, şi pot să spun asta acum, pentru că preşedintele nu mai candidează, problema fundamentală s-ar putea să fie, la un moment dat, cine preia doctrina Băsescu", a mai spus Turcan.

Potrivit acestuia, elementele doctrinei Băsescu sunt "un tip de suveranitate efectivă, atât în plan intern, cât şi în relaţiile externe, demnitate în relaţiile externe care poate, în anumite momente postdecembriste, a lipsit, angajament şi asumare, stimularea participării politice, inclusiv prin referendumuri, angajament total faţă de aliaţii României, predictibilitate atât faţă de aliaţi, cât şi faţă de state care ar putea să nu fie incluse în categoria aliaţilor, descentralizare, un stat minimal, dar puternic, cu instituţii eficiente, sprijinirea constantă de la cel mai înalt nivel a luptei împotriva corupţiei, un tip de relaţie democratică cu mass-media, stoparea unui tip de concubinaj care a existat înainte, când patronii de presă erau sfătuitori ai preşedinţilor".

"E greu să-l compari pe preşedintele Băsescu, cu foştii preşedinţi, doar dacă ne gândim la faptul că, din punct de vedere al afirmării politice, România, sub mandatele preşedintelui Băsescu, s-a aflat pe un vârf. Şi am să vă dau doar câteva exemple: Summit-ul NATO din 2008, organizat la Bucureşti, în continuare cel mai mare summit din istoria Alianţei; aderarea la Uniunea Europeană şi scutul antirachetă, chiar dacă pe unul dintre cele trei elemente a fost un efort naţional, transpartinic, al preşedinţilor şi guvernelor anterioare", a conchis purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici