Victor Ciorbea: Voi candida pentru funcţia de Avocat al Poporului, m-am retras de la ASF

Victor Ciorbea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că va candida pentru funcţia de Avocat al Poporului şi că a notificat Parlamentul şi conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) că s-a retras din poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF.

284 afișări
Imaginea articolului Victor Ciorbea: Voi candida pentru funcţia de Avocat al Poporului, m-am retras de la ASF

Victor Ciorbea (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

"Voi candida pentru funcţia de Avocat al Poporului şi am notificat atât Parlamentul, cât şi ASF cu privire la retragerea mea din Consiliul Autorităţii", a spus Ciorbea.

PSD îl susţine pe Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Plenul comun al celor două Camere a aprobat recent numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte, membru executiv al Consiliului ASF şi a lui Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Numirile în funcţie au fost făcute pe durata rămasă a mandatului şi se aplică de la 1 mai 2014.

Votul a fost secret, cu buletine de vot. Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa în semn de protest faţă de nominalizarea lui Ciorbea. De altfel, PDL a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu această numire, CC urmând să ia în discuţie sesizarea în 30 aprilie.

Victor Ciorbea a fost ales în 2012 senator în colegiul uninominal 7 din Circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti din partea USL, el fiind membru al PNL. Ciorbea şi-a anunţat, marţi, demisia din Senat, după ce a fost ales în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, la finele lunii februarie, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, în care le cere să demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, precizând că nu este justificată prelungirea unei situaţii de interimat.

Parlamentul a constatat, în 20 decembrie 2013, demisia lui Anastasiu Crişu din funcţia de Avocat al Poporului şi a decis, cu 361 de voturi "pentru" şi 25 de voturi "împotrivă", ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncţi, să preia interimar conducerea acestei instituţii.

Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, şi-a înaintat demisia în 19 decembrie 2013. "A dorit să mulţumească pentru încredere şi pentru faptul – între altele – că pe tot parcursul mandatului exercitat niciodată dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru nu s-a exercitat niciun fel de influenţă, niciun fel de presiune. Nu i-am cerut să atace nicio ordonanţă (...) Motivele (demisiei, n.r.) sunt de natură personală, aşa cum sunt consemnate oficial şi în cererea de demisie", a spus preşedintele Senatului, Crin Antonescu, întrebat despre motivele demisiei lui Crişu.

Grupurile parlamentare PDL din Camera Deputaţilor şi Senat şi Grupul parlamentar PPDD din Camera Deputaţilor au formulat, în 27 decembrie 2013, o sesizare referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii privind încetarea mandatului Avocatului Poporului şi preluarea atribuţiilor acestei funcţii de către un adjunct al Avocatului Poporului, respectiv Ecaterina Teodorescu.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în 22 ianuarie, că numirea Ecaterinei Teodorescu în funcţia de Avocat al Poporului, în urma demisiei lui Anastasiu Crişu, este constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici