Ce spune ministrul George Ciamba despre preluarea de la 1 ianuarie a preşedinţiei Consiliului UE de către România: Acţiunea noastră va conta foarte mult

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că acţiunea preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene ”va conta foarte mult”, fiind dosare ca Brexit sau perspectiva financiară multianuală, ”lucruri care au impact foarte direct pentru cetăţean”.

1033 afișări
Imaginea articolului Ce spune ministrul George Ciamba despre preluarea de la 1 ianuarie a preşedinţiei Consiliului UE de către România: Acţiunea noastră va conta foarte mult

EXCLUSIV Ce spune ministrul pentru Afaceri Europene, George Giamba, despre preşedinţia Consiliului UE: Acţiunea noastră va conta foarte mult

”Înseamnă multe lucruri şi să sperăm că nu o să găsim şi mai multe semnificaţii decât ne gândim la acest moment. Vă dau un singur exemplu: Brexit. Ce va însemna un Brexit fără acord? Va fi un lucru foarte important ce vom face ca preşedinţie. În afară de acte delegate şi prin comitologie, noi, ca preşedinţie, va trebui să iniţiem acte legislative, care să permită inclusiv drepturile cetăţenilor britanici din România, pentru reciprocitate, ca cetăţenii români din Marea Britanie să nu aibă de suferit. Noi avem asigurări de la guvernul britanic, dar dacă lucrurile vor merge în direcţia pe care nu ne-o dorim - oricum, nu ne-am dorit nici ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dar o ieşire dezordonată este scenariul cel mai negru pe care putem să-l avem. Va fi foarte important ca atunci să acţionăm astfel încât cetăţenii noştri, cetăţenii europeni să nu aibă de suferit. Deci acţiunea noastră va conta foarte mult", a declarat George Ciamba, ministrul pentru Afaceri Europene, pentru MEDIAFAX.

 

Ministrul spune că este prioritar ca cetăţenii statelor membre să aibă parte de tratament egal, indiferent de ţara din care provin.

"Alt lucru este dosarul legat de perspectiva financiară. Este vorba de bugetul multianual, este vorba despre modul cum vom dezvolta această ţară, cum vom permite procesul de convergenţă să continue, care vor fi politicile de coeziune, ce tip de politici vom avea în domeniul apărării, pentru că acolo vorbim şi de fonduri de apărare, acolo vorbim şi despre cercetare, de schimburi academice, vorbim de programul Erasmus. Deci, practic, integralitatea de politici europene care reprezintă noţiuni care ţin de politică internă, este vorba despre ceea ce cetăţeanul european va trebui să facă sau va putea folosi ca oportunitate. Este un lucru important ceea ce vom face ca preşedinţie, inclusiv chestiunile care pot părea ezoterice - dosare legislative, perspectiva financiară multianuală, lucruri care au impact foarte direct pe cetăţean.

De altfel, tema pe care noi am ales-o descrie ceea ce vrea să facă România, ceea ce a vrut să facă România din primul moment în care a intrat în Uniunea Europeană. Este vorba despre <Coeziune, o valoare comună europeană>, care reprezintă, pe de o parte, în plan politic, unitate, în plan economic înseamnă convergenţă, care înseamnă până la urmă modernizare, care înseamnă modernizarea societăţii, procesul fundamental pentru care România a intrat în Uniunea Europeană şi, binenţeles, este vorba de coeziunea socială, care înseamnă nediscriminare, că cele patru libertăţi fundamentale nu pot fi separate. Nu putem să avem beneficii sociale diferite de la un cetăţean european provenit dintr-un stat membru faţă de un alt cetăţean european provenit din alt stat membru, care reprezintă de fapt cheia nediscriminării în interiorul pieţei unice”.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a acordat un interviu agenţiei de presă MEDIAFAX, care va fi publicat integral marţi, 1 ianuarie 2019.

România va exercita, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici