Video VIDEO. Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis este sigur câştigător, dar are nevoie, totuşi, de o prezenţă. O prezenţă mică e catastrofală

Analistul politic Ion Cristoiu a afirmat joi că preşedintele Iohannis va fi câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică, subliniind însă că, pentru orgolilul şi legitimarea sa, şeful statului are nevoie de o prezenţă mare la vot, motiv pentru care s-a folosit inclusiv de Guvern pentru a-şi mobiliza electoratul la urne.

585 afișări

Raportul 10 august: Au fost două mari provocări. A unei doamne în scaun cu rotile care a eşuat şi diversiunea Spring time

Monica Mihai: Cu autocare, cu maşini.

Ion Cristoiu: Nu, dar cu coloană, cu drapele, cu Rareş Bogdan în frunte acolo cu drapele, că şi Denise Rifai, Realitatea ei era cea care incita. A început demonstraţia care părea bleagă, eu ţin minte şi asta.

Monica Mihai: A început paşnic.

Ion Cristoiu: Şi deodată, din interiorul demonstranţilor, din interior, au început să agreseze pe jandarmi să vrea să intre în Guvern, să dea cu sticle incendiare, să facă provocări, da? Masa de demonstranţi nu i-a pus la punct. De regulă în toată lumea demonstranţii…

Monica Mihai: Dar au existat şi atunci, dacă ne aducem aminte, spaţii în care erau izolaţi cei agresivi.

Ion Cristoiu: Păi, nu, erau izolaţi de jandarmi nu de ei. Mulţimea rezona cu ei, dar nu mă interesează. E clar că au avut loc nişte provocări. Au fost două mari provocări. A unei doamne în scaun cu rotile care a spart zidul de jandarmi şi s-a aruncat, s-a văzut clar şi se aştepta să fie bătută de jandarmi că trecuse de lanţ şi norocul că a fost un jandarm inspirat şi nu i-a făcut nimic, a eşuat, şi diversiunea Spring time. Şi o să vedem cât de apă chioară e raportul. Cineva a sunat la 112 şi a spus că Spring time, care e un pic mai departe de Piaţă, e devastat de manifestanţi. În urma acestui telefon care, atenţie, raportul nu spune cine e. Eu am întrebat într-una din 10 august, cine a sunat la 112. Mi-au răspuns de fiecare dată că e secret deoarece sunt date personale. Într-un raport secretizat sunteţi de acord să treacă? Aţi găsit dumneavoastră cine a sunat la 112? Poate a sunat unul care era bolnav, poate a sunat unul care era halucinant. Cine a sunat? N-a sunat un cetăţean.

Monica Mihai: Spuneţi că ar fi sunat din partea serviciilor poate sau poate partea instigatorilor?

Ion Cristoiu: Nu ştiu domnişoară dacă e raport secretizat. A fost desecretizat cu acordul SRI, nu era normal să-mi spună şi partea asta, nu mă interesează cum au acţionat jandarmii.

Monica Mihai: Poate mai există un alt raport. Poate mai există un raport al serviciilor în care…

Ion Cristoiu: Nu, e un singur raport. Iertaţi-mă, este apă chioară. Este un raport despre cât de bine au acţionat jandarmii. Cine l-a secretizat, cum şi-a permis Helvig să-l secretizeze. Este o prostie.

Monica Mihai: Uitaţi, noul ministru a venit în fruntea ministerului şi l-a desecretizat.

Ion Cristoiu: Păi e o prostie. Aici vine la diversiune. Deci ca să arăt că PSD-ul ascunde ceva au secretizat. Carmen Dan, pe care trebuia să o chemăm o dată la un interviu a spus, nu i s-a dat voie de SRI să-l desecretizeze. De ce?

Monica Mihai: Şi acum SRI a fost de acord cu desecretizarea.

Ion Cristoiu: Da, bineînţeles, ca să arate ce ticăloşi sunt. Aţi înţeles şmecheria. Băi, ăştia de la PSD sunt ticăloşi, ascund ceva. N-ascund nimic, am citit, m-am uitat, este apă de ploaie faţă de ce ştiu eu. Bun, şi atunci au venit de la trupele speciale de la Poliţie două maşini care au ajuns la faţa locului, au descoperit că nu se întâmpla nimic, dar au luat legătură cu cei din trupele speciale de la Jandarmi că sunt asediaţi de manifestanţi şi că nu pot să plece. În acel moment s-a dus acea echipă cu jandarmeriţa. Spune ceva în acest raport despre incidentul cu jandarmeriţa? Nu spune nimic.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi şi unde e jandarmeriţa? În primul rând cine a sunat la 112 că a sunat fals, da?

Monica Mihai: Asta o să aflăm probabil la un moment dat.

Ion Cristoiu: Când?

Monica Mihai: O să facem o solicitare în acest sens.

Ion Cristoiu: Păi atunci nu mai vorbim despre raport. Doamna Dăncilă trebuia să vină în seara asta şi să spună băi, domnul, alo, ce e secret aici? Cum poţi să spui într-un raport că posibila implicare a galeriilor…

Monica Mihai: Poate dumneaei nu citise raportul. E posibil această variantă, să nu cunoască raportul?

Ion Cristoiu: Păi şi atunci să se ducă să nu mai candideze. Eu vă spun încă o dată, din 10 august, eu şi cu un domn Spânu de la Cotidianul am scris cu imagini, cu alea, că m-a preocupat mult. Raportul ăsta nu îmi spune… jandarmii sigur, au exagerat, dar după părerea mea şi jandarmii au fost încărcaţi de ură. Pentru că raportul nu spune cine i-a informat pe ei că jandarmeriţa e moartă. Nu era moartă.

Monica Mihai: Mai mult decât atât, atunci pe surse oficiale, cum se practică să-i numim, au spus că jandarmii care au venit din teritoriu au fost instruiţi încă, vor veni şi vor fi agresiuni şi vor trebui să intervină. Adică cei care veneau din teritoriu şi după cum ne-am uitat împreună pe raport, erau foarte multe brigăzi care erau din teritoriu şi nu doar din Bucureşti.

Ion Cristoiu: Da, dar ele nu ţâşneau dacă nu se zvonea şi nu m-a lămurit, încă o dată, cine a transmis ştirea falsă că jandarmeriţa a murit? Aşa a fost ştirea care a declanşat.

Monica Mihai: Dacă ne aducem aminte de atunci şi conferinţa de presă din a doua zi, informaţia a venit chiar de la Jandarmerie, dacă ne aducem aminte.

Ion Cristoiu: Şi ce, în Jandarmerie nu pot fi infiltraţi?

Monica Mihai: Pentru că Jandarmeria a încercat să câştige simpatie în urma violenţelor atunci, cel puţin aşa se discuta în media, ei au ieşti cu această informaţie că jandarmeriţa a murit sau chiar este la un pas de moarte. După care ulterior, tot ei au revenit cu declaraţii de presă.

Ion Cristoiu: Bun, atunci trebuia tratată aici, dacă tot e desecretizat marele raport secret, normal era să găsesc răspuns la ce spuneţi dumneavoastră. Culmea acestei tensiuni… O să vedeţi, o să aflăm ca şi despre terorişti, ascultaţi-mă, vom afla. Raportul ăsta e apă chioară pentru că acolo au fost nişte profesionişti, nişte oameni de la servicii, românii, străini, nu ştiu care au acţionat, nu galeriile, galeriile acţionează în grup, galeriile nu vin niciodată despărţite…

Monica Mihai: Şi ştim că de multe ori galeriile sunt plătite din exterior pentru a participa la astfel de evenimente.

Ion Cristoiu: Da, dar ele nu vin decât în grup. Prima caracteristică, chiar plătită, a unei galerii este să fie unită. Ei sunt haită, acolo erau tipi răspândiţi, dacă vreţi vă arăt. Tentativa de intrare în Guvern, a întrebat cineva pe ăia de ce au vrut să intre în Guvern?

Monica Mihai: Cu siguranţă. Domnul Cristoiu trebuie să trecem la subiectul următor. Vom reveni la acest subiect şi poate vom avea o emisiune o dată numai cu acest subiect.

Ion Cristoiu: Normal era ca Viorica Dăncilă cu asta să susţină conferinţa de presă.

Dacă Viorica Dăncilă nu ia 40% de luni dimineaţă o debarcă. Dar, repet ce-am spus, cu toată simpatia faţă de doamna Dăncilă, o ştiu, am o părere bună, nu cred că e aşa proastă, chiar e un politician… a fost un premier bun, premier, dar nu politician

Monica Mihai: Uitaţi că n-a ţinut şi tocmai la doamna Dăncilă urmează să trecem la următorul subiect, mai exact, este foarte important să discutăm acum ce se va întâmpla cu PSD. Fie că va câştiga doamna Dăncilă, fie că va pierde care va fi soarta PSD-ului începând cu luni?

Ion Cristoiu: Asta cu fie, vă înţeleg că sunteţi jurnalist. Nu există fie că va câştiga. Nu câştigă. În cazul Vioricăi Dăncilă marea ei problemă, şi de aia mă miră conferinţa de presă din seara asta, este mobilizarea electoratului PSD peste mobilizarea din primul tur, deci să aducă după primul tur, pentru că în primul tur ăia nu au adus, aţi observat, nu-i aşa? Totuşi electoratul PSD până anul acesta era la nivel de trei milioane să ştiţi, electoratul PSD care ieşea la vot. Nici anul acesta n-a ieşit, nu mai ştiu cât, n-a ieşit la vot tot. Deci ea trebuia în toată această perioadă să-i încălzească să iasă la vot, da?

Monica Mihai: Să-şi recâştige electoratul.

Ion Cristoiu: Să iasă la vot. Din diferite motive n-au venit la vot. În aceste condiţii, ea dacă obţine 40 cum se estimează, scapă.

Monica Mihai: În ce sens? În sensul că va rămâne liderul PSD?

Ion Cristoiu: Dacă vreţi să spun cu cea mai mare cruzime, ar fi un dezastru. Aţi observat un lucru? Ei au trecut în opoziţie, bun.  Ce fac ei acum, inclusiv cu doamna Dăncilă, cu moţiune, este tot clişeu.  Eu am pledat pentru trecerea acestui partid în opoziţie că am nevoie de o schimbare, de o revoluţie în acest partid. Iar o ia de la capăt, face moţiune, cutare, bun, şi?

Monica Mihai: Pare că PSD-ul n-a învăţat nimic?

Ion Cristoiu: Nu. Nu e bună ea. Trebuie să vină un lider care să schimbe brusc ceva.

Monica Mihai: Să schimbe paradigma.

Ion Cristoiu: Da, paradigma, relaţia, cutare, cutare, cutare. Ei au rămas în continuare, am trecut în opoziţie, a, foarte bine că am trecut, deci vom critica, deci vom chema, deci vom depune moţiune. Şi? E acelaşi lucru. Iar ea nu e bună.

Monica Mihai: Dacă nu ia 40% ce se întâmplă cu doamna Dăncilă?

Ion Cristoiu: Dacă nu ia 40% de luni dimineaţă o debarcă. Dar, repet ce-am spus, cu toată simpatia faţă de doamna Dăncilă, o ştiu, am o părere bună, nu cred că e aşa proastă, chiar e un politician… a fost un premier bun, premier, dar nu politician. Cu atât mai mult în opoziţie ea nu mai poate fi şefa. Poate aţi observat şi dumneavoastră, ea n-a avut în campanie… spuneţi-mi şi mie acel moment de geniu? Unul din momentele în care noi să rămânem cu gura căscată? Ce chestie extraordinară!

Monica Mihai: A existat vreunul în această campanie?

Ion Cristoiu: Nu. A existat de exemplu, eu de la Traian Băsescu ştiu, momentul în care era între cele două tururi şi avea nevoie de electoratul lui Crin Antonescu, îl mai ţineţi minte? Şi atunci l-a provocat pe Crin Antonescu la o întâlnire a fost o chestie istorică, la întâlnirea aia, Traian Băsescu a jucat teatrul omului mort. Un teatru extraordinar, adică toţi ăia care erau cu Crin, cu toată coaliţia de la GRIVCO, spuneau gata, într-adevăr a fost dezastruos dinadins. Pentru că avea nevoie să-l urce un pic pe Crin ca să-i dea lui în turul doi… aţi înţeles? A lipsit din această campanie, la Klaus au fost câteva, mişcările alea strategice ale partidului, adică ea ce a făcut? Conferinţă de presă, hai la roşii, hai în pieţe, am înţeles, dar? A lipsit partidului, nu ştiu, alianţe strategice, nu ştiu, întâlnire între ea şi Ponta. Aţi înţeles, adică ceva să răstoarne. Nu, ea a mers pe o linie din aia clasică de clişeu de campanie.

Partidului Naţional LiberaL a făcut un guvern pe picior, trebuie neapărat să treacă la o remaniere, dacă nu substanţială

Monica Mihai: Şi aşa ajungem la celălalt partid mare al României, mai exact la PNL, şi la soarta Partidului Naţional Liberal, în cazul în care preşedintele în exerciţiu Klaus Iohannis va câştiga alegerile sau în cazul în care va pierde alegerile. Ce se va întâmpla cu Partidul Naţional Liberal de luni dimineaţă şi mai exact cu Guvernul Orban, dacă va supravieţui.

Ion Cristoiu: Partidului Naţional LiberaL a făcut un guvern pe picior, încă o dată, trebuie neapărat să treacă la o remaniere, dacă nu substanţială.

Monica Mihai: Deja vorbim de remanieri?

Ion Cristoiu: Ăsta a fost un guvern de primul şi al doilea tur. Aşa cred eu pentru că deja, dacă o ţine aşa, cade sub atacurile USR-ului. Vă dau deja două mari puncte slabe ale acestui guvern.

Monica Mihai: Care sunt?

Ion Cristoiu: Acest guvern are cel puţin trei personalităţi care trebuie să plece. Este Câţu care bate câmpii, dumneavoastră sunteţi economist, toate alea cu bugetul dublu, ministrul de Finanţe nu e prăpăstios niciodată, sper că nu mă contraziceţi, sunteţi de acord.

Monica Mihai: Ar trebui să fie moderat.

Ion Cristoiu: Nu există, ministrul Finanţelor nu e vedetă nicăieri, nu e Teodorovici, ministrul Finanţelor e Vintilă Brătianu. Un posomorât plicticos, el e ministrul Finanţelor pentru că el trebuie să dea certitudini, nu să-mi facă mie spectacol. După asta avem doamna de la Educaţie, nu ştiu, este ceva… Acest minister este un blestem. Cum ajunge unul, schimbă bacalaureatul, înnebuneşti, înnebuneşti! De când a ajuns ministru, doamna  are numai declaraţii care aruncă în aer învăţământul. Ea n-a învăţat un lucru, când eşti demnitar dacă te duci des la televizor, simţi nevoia să fii interesant, adică vine moderatoarea, doamna ministru, vrem o ştire şi atunci spui tot felul de prostii că… Normal era ca ea să stea liniştită o lună de zile, să facă audit, cutare şi apoi să iasă cu conferinţă de presă. A ieşit şi a spus ba se schimbă bacalaureatul, ba se reduc orele, ba nu se reduc orele şi toate aceste lucruri creează imaginea de balamuc. Dar pe primul loc este doamna de la Muncă, Violeta Alexandru, ea este chiar nedusă la televiziuni, că este expresia asta ştiţi foarte bine, a făcut declaraţii catastrofale. Ca să spui că Poştei trebuie să i se ia pensiile pentru că poştaşii nu ştiu unde, în Vrancea, aşa o fi, o fi prin sate ştiţi că, dar nu sunt oamenii Poştei, sunt poştaşii, da? Să iei Poştei pensiile… Există o categorie care se numeşte pensionari şi bugetari, ea deja este tensionată de ideea că a venit un guvern care e…

Monica Mihai: Imprevizibil.

Ion Cristoiu: Nu, suspect că e împotriva lor, corect. Nu poţi să-i scoţi din cap acestui electorat care este PSD-ist că ăştia care au venit de dreapta nu vor să le taie pensia.

Monica Mihai: De acolo şi afişul doamnei ministru în conferinţa de presă.

Ion Cristoiu: Şi atunci eviţi. În momentul în care spui că e gaură la buget, pensionarul zice ”hopa, aha, nu mai primesc pensia, aha, Poşta nu mai e”, păi şi cum o să vină la Găgeşti Poşta?

Monica Mihai: Unde în comunităţile rurale există o strânsă legătură între oamenii din sat şi poştaşi.

Ion Cristoiu: Păi nu, cine să-i dea pensia în Găgeşti decât poştaşul, că sunt din Găgeşti?

Monica Mihai: Curieratul?

Ion Cristoiu: Care curier, cine, Fan Curier? Sunt cătune, cine se duce într-un cătun să dea pensia? Cătun, trebuie să găseşti pe unul din sat, să-l angajezi la firmă, nu. Poşta este totuşi… este o instituţie care are locaţii în fiecare cătun. Am dat un exemplu n-ai voie să faci în perioada asta declaraţii… sunt şi miniştri care n-au făcut. În perioada asta îţi vezi de treabă. Ludovic Orban, şi el ar trebui remaniat, şi el face declaraţii de la o zi la alta. Repet, ei au ajuns la guvernare, n-au majoritatea absolută şi au în faţă un electorat, categorie favorizată de PSD, bugetarii şi pensionarii. Chiar şi faptul de a nu spune mereu că nu tai pensiile e ceva dubios că ai spus o dată. Ei trebuie neapărat să facă o remaniere.

Monica Mihai: Supravieţuieşte guvernul ăsta sau nu supravieţuieşte până la alegerile parlamentare?

Ion Cristoiu: El supravieţuieşte din nenorocire pentru el. Dacă nu reuşesc să coopteze la guvernare USR-ul sunt terminaţi, nu de către PSD, ci de USR. USR a fost, că tot discutam, a fost confirmat Barna, ei nu-şi pot permite, nu luaţi în seamă declaraţiile de acum că nu-şi pot permite să îndemne electoratul să o voteze pe Dăncilă sau să-l boicoteze pe Klaus Iohannis că e de-al lor. Dar este limpede că de luni dimineaţa, şi ştiu şi din mai multe surse, ei vor trece la atac şi îi vor mânca pe cei de la PNL care, alt lucru foarte grav şi Klaus Iohannis ar trebui să-şi dea seama, sunt puşi pe jaf. Acea idee a ministrului de Interne că să schimbe numele, păi ca să schimbi numele Poliţiei şi pui Poliţie Naţională, înseamnă o afacere pentru că trebuie să schimbi maşini, echipamente, adică… ei nu trebuie să creadă că nu se vede.

Monica Mihai: Vom urmări să vedem dacă se va schimba denumirea şi să vedem cine va câştiga atunci licitaţia şi vom dezbate în emisiune. Pentru că aţi discutat de Dan Barna, zilele acestea Dan Barna a fost reconfirmat în fruntea partidului USR, 74% dintre membrii USR au spus că vor ca acesta să rămână liderul lor, în ciuda rezultatului pe care noi l-am interpretat sau dumneavoastră l-aţi interpretat prost pentru acesta în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Ion Cristoiu: Eu nu l-am interpretat prost, am spus prost pentru el, dar electoratul USR… Aveţi o confirmare a faptului că electoratul USR ştie că Barna n-a pierdut, atenţie, deci faptul că l-a confirmat…

Monica Mihai: Dar ce s-a întâmplat?

Ion Cristoiu: Păi cum, întrebaţi liderii PSD. Întrebaţi orice lider PSD din ţara asta domnule cum aţi ieşit dumneavoastră la ora şase seara la vot? Ei nu ies, PSD-iştii, la vot, nu există. Nu pot să iasă pensionarii după ora şase dintr-un simplu motiv nu că se tem în oraşe că e întuneric ci pentru că ei au învăţat din comunism să fie disciplinaţi. Deci marea majoritate a pensionarilor au trăit în comunism.

Monica Mihai: Şi merg dimineaţa.

Ion Cristoiu: În comunism erau om serios, adică cum să nu te duci tu la vot. Pentru că lor li s-a indus din perioada comunistă ideea că a merge la vot e o datorie. A, tânărul da, dar pensionarul, omul în vârstă care a trăit în comunism să nu se ducă el dimineaţă? Se duce dimineaţă, îşi rezolvă problemele şi pleacă.

Pentru PNL, USR este cel mai mare pericol. Nu PSD-ul pentru că USR-ul e riscul pentru PNL să fie  lampa aia de veghe

Monica Mihai: Iar electoratul USR spuneţi că ştie acest lucru.

Ion Cristoiu: Faptul că l-a confirmat, dar, repet, din faptul că nu spune…

Monica Mihai: Au acceptat.

Ion Cristoiu: PNL şi Klaus Iohannis cred că ştiu că ei ştiu. Părerea mea este că a judeca acum ce se întâmplă acum până duminică seara este total greşit pentru că luni dimineaţa se schimbă totul.

Monica Mihai: Cum va acţiona USR de luni dimineaţa? Sau ce se va întâmpla şi în alianţa USR PLUS pentru că după alegeri au exista  zvonuri că Dan Barna nu va mai conduce sau USR nu va mai conduce alianţa ci va prelua PLUS şi Dacian Cioloş.

Ion Cristoiu: Eu, dacă vreţi o părere a mea, este că PLUS nu are ce căuta. PLUS este un partid făcut de Dacian Cioloş, un partid la fel de vechi ca şi PNL, pe aceeaşi structură, mi-a spus la un moment dat Dan Barna că la PLUS din ăsta mai structură. Nu văd logodna cu Dacian Cioloş. USR-ul da, USR-ul poate să câştige cu acest altfel de politică care reprezintă un electorat… Altfel e o povară, cum să preia Cioloş, că Cioloş e şi el vechi. A fost şef peste tot, a fost ministru, subsecretar stat…

Monica Mihai: Comisar european, premier…

Ion Cristoiu: Pentru PNL, USR este cel mai mare pericol. Nu PSD-ul pentru că USR-ul e riscul pentru PNL să fie  lampa aia de veghe, nu-i aşa?

Monica Mihai: Întotdeauna în umbră şi la viitoarele alegeri să facă diferenţa.

Ion Cristoiu: PNL-ul în această săptămână e un fel de PSD, nu-i nicio diferenţă, da? Uită că e USR-ul. PSD-ul nu poate critica PNL-ul că îşi ia ibovnicele, că vrea să privatizeze, că vrea să schimbe uniforme pentru că şi el PSD-ul face la fel. Dar dacă ai un al treilea partid care nu face la fel?

Monica Mihai: Va scoate în evidenţă tot ce faci tu şi tot ce n-a făcut el.

Ion Cristoiu: Păi da, că ăla nu păcătuieşte, ăla îi mănâncă. Ori PNL-iştii, poate la indicaţia lui Klaus Iohannis, se schimbă în sensul că fac acum o remaniere şi încep şi elimină şi sunt sub control, poate a lui Klaus Iohannis că aşa a zis, să nu facă cumva afaceri. Dacă vă uitaţi deja în presa USR-istă apar semnale că ei seamănă tot mai mult cu PSD. Adică toată această aşa numită de-PSD-izare ca să-şi aducă. PSD-ul nu va spune nimic că şi ei fac la fel. Adică e un fel de rotativă. Dar dincolo USR-ul este foarte primejdios că îi atacă la electoratul lor.

Editorialul săptămânii

Monica Mihai: Rămâne să vedem. Domnul Cristoiu ajungem astfel la rubrica săptămânală, editorialul săptămânii. Ce editorial v-a impresionat în această săptămână?

Ion Cristoiu: Da, surprinzător, deşi am criticat-o, este acela al Ioanei Ene Dogioiu, O zi neagră pentru presa din România, eu i-am zis marţea neagră, a sesizat, sigur, şi eu am sesizat, am fost printre puţinii… Ioana Ene Dogioiu fiind USR-istă, foarte important. A sesizat acel… acel moment, marţea neagră, pentru că nu a fost a preşedintelui, preşedintele poate să facă ce vrea, e politician, a fost acel comportament incalificabil al jurnaliştilor de atunci, vor rămâne pentru mine un mister. Eu pot să spun un lucru, după urmarea confruntării din 2014, amândoi moderatorii de atunci s-au pricopsit. Domnul Rareş Bogdan, iată, e prim-vicepreşedinte, Mădălina Puşcalău cu care am lucrat a devenit purtător de cuvânt. Nu este exclus, e foarte importantă această nuanţă, că lor… ştiţi cum te pot manipula? Vă dau un exemplu, deci vin la dumneavoastră şi spune doamna Monica Mihai, noi ne gândim să vă punem ministru, domnul preşedinte…

Monica Mihai: Ar vrea…

Ion Cristoiu: Ar vrea. Gândiţi-vă că vă duceţi la confruntare. Aţi înţeles, adică nu trebuie să spună, sunteţi prudenta…

Monica Mihai: De la sine înţeles ce ar trebui…

Ion Cristoiu: Eu cred că la toţi şi s-au promis, li s-a spus… pe lângă alte lucruri li s-a spus că cutare, cutare şi… între noi fie vorba, las la o parte faptul că preşedintele care va câştiga a zis că s-a gândit la dumneavoastră. Eu cred că asta a fost una din explicaţii, nu există explicaţii pentru paralizia lor, pentru emoţiilor lor, unii dintre ei sunt jurnalişti de televiziune dar, din acest punct de vedere asta a fost zi neagră, dar… Şi are dreptate Ioana Ene Dogioiu, de fapt nu cine a câştigat, cine a pierdut. Presa română a pierdut atunci… a ajuns un student din sală să facă acea întrebare pusă de tânărul din sală, ne-a devastat. Nu cred că exista mai mare lovitură pentru presă.

Monica Mihai: Ceea ce a întrebat acesta legat de…

Ion Cristoiu: Nu întrebarea, calmul. Domnul preşedinte a fost agresiv, atenţie, a zis puneţi dumneavoastră…

Monica Mihai: Întrebare incomodă.

Ion Cristoiu: Şi el nu a tremurat, a zis asta e întrebarea. El acum a fost întrebat de toate televiziunile şi a dat o replică pe Facebook pe care eu nu puteam să o… adică pe mine m-a uluit şi a spus cam în felul ăsta ”cum adică, după 30 de ani de comunism a ajuns să fie un eveniment o întrebare incomodă adresată puterii?”. Domnişoară Monica Mihai, ăsta va fi preşedintele României. Dacă se nasc asemenea oameni în rândul studenţilor de acum, comportamentul… nu s-a lăsat intimidat, marele vedete ale televiziunilor erau intimidate şi şopteau gâtuite de emoţie în faţa preşedintelui. Un student…

Monica Mihai: Un simplu student a reuşit să întrebe ce n-au întrebat ceilalţi.

Ion Cristoiu: Asta înseamnă, dacă mai sunt ca el încă zece, cred că vom avea o altă clasă politică şi un alt viitor. Aşa trebuie să fie un mare om politic.

Topul politicienilor

Monica Mihai: Urmează să vedem cum vor evolua aceşti oameni. Haideţi să ajungem la topul săptămânal al politicienilor, top cinci politicienii săptămânii. Cine se află pe locul cinci?

Ion Cristoiu: Pe locul cinci acea Monica Anisia, ministrul Educaţiei, v-am zis, este autoarea unei perle celebre şi anume evaluările, ştiţi că sunt evaluările anuale, să fie prietenoase cu elevii. N-am auzit până acum. Evaluarea e evaluare, adică ai fost bun sau ai fost… prietenos nu există, poate după. Pe locul patru este Raluca Turcan din mai multe motive, unu, n-am înţeles cu ce se ocupă ea, dumneavoastră sunteţi mai tânără şi mai… Ce e ăla vicepremier fără portofoliu? Adică ea a luat o parte din… cum are loc un guvern, adică ministru… sectorul de care răspunde… un ministru îi răspunde ei prima dată? Ăla de la Educaţie şi apoi se duc la domnul…

Monica Mihai: Ar putea în anumite situaţii să ţină locul premierului, probabil la anumite şedinţe, dar până la urmă…

Ion Cristoiu: Păi şi nu putea să-i dea şi ei un portofoliu să aibă şi ea o treabă? Deci, după părerea mea doamna Raluca Turcan a fost pusă acolo de domnul Klaus Iohannis ca să-i arate pisica lui Ludovic Orban. Adică în orice moment ea poate să-i ia locul, am rămas uluit că eu chiar am stimat-o pentru că a făcut Puşkin la Moscova şi acum a declarat că a fost dusă cu forţa să înveţe limba rusă. Cum să înveţi limba rusă… care e problema? Adică… imediat a devenit acel oportunism.

Monica Mihai: Cine se află pe locul trei?

Ion Cristoiu: Păi cineva despre care nu mai ştiu nimic, Victor Ponta. Dumneavoastră aţi mai auzit ceva de el?

Monica Mihai: Unde a dispărut domnul Ponta?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, e chiar un mister, dar a dispărut.

Monica Mihai: Atât de vocal înainte de primul tur al alegerilor şi în al doilea tur…

Ion Cristoiu: Putem spune dispărut. Dacă dumneavoastră ştiţi… hai să-i facem un apel, domnul Ponta, domnule daţi un semn de viaţă, poate că e răpit, poate că a plecat în cosmos. Nu, vorbesc serios, nu ţineţi minte ce vocal era.

Monica Mihai: Vi se pare ciudată atitudinea lui de a nu apărea în perioada asta?

Ion Cristoiu: Nu ştiu. Are momente din astea de rupturi, mai ţineţi minte când a plecat la…

Monica Mihai: În Turcia.

Ion Cristoiu: Da, în Turcia în care a dispărut şi nu ştiam unde e. Când a demisionat de pe Facebook, dar totuşi ceva e în neregulă, chiar dacă ar fi în vacanţă…

Monica Mihai: N-a avut nici postări în perioada asta.

Ion Cristoiu: Păi da, chiar dacă ar fi în vacanţă, poate o fi pe o insulă pustie şi nu o fi internet. Dar şi acolo dacă n-ai internet, trimiţi un peşte cu aia… mesajul şi bate soţia la internet.

Monica Mihai: Cine se află pe locul doi?

Ion Cristoiu: Pe locul doi este Viorica Dăncilă care de fapt se bate acum ca să rămână preşedinte, nu va rămâne, dumneavoastră credeţi că va rămâne?

Monica Mihai: Eu nu pot să mă exprim, dar voi…

Ion Cristoiu: De ce nu vă puteţi… eu de ce am voie şi dumneavoastră nu?

Monica Mihai: Eu sunt moderator şi trebuie să rămân echidistantă vis-a-vis de…

Ion Cristoiu: Şi eu nu, eu trebuie să fiu… am voie…

Monica Mihai: Dumneavoastră sunteţi analist politic.

Ion Cristoiu: Nu sunt analist politic, sunt Ion Cristoiu. Ce e aia analist politic, analist politic, nu există nicăieri.

Monica Mihai: Şi dumneavoastră susţineţi că nu va rămâne preşedinte dacă nu ia 40%, preşedinte al PSD vorbim.

Ion Cristoiu: Şi dacă ia 40%. Dacă ia 40% şi încearcă să rămână e un dezastru. Încă o dată, PSD-ul are nevoie de o revoluţie, ea nu poate fi făcută cu Viorica Dăncilă, punct. Nu poate fi făcută. Toată stima, n-are cum. Trebuie să vină unul nou, un lider cum e studentul ăsta, cineva care să… cu carismă, cu forţă şi să scoată PSD-ul de pe şinele astea clasice, iar face moţiune, cutare, cutare şi rămânem în continuare PSD-ul din 90.

Monica Mihai: Şi pe locul unu?

Ion Cristoiu: Domnul Klaus Iohannis pentru modul genial în care a reuşit să umilească presa română. Mare lucru. Nu, e dreptul lui.

Monica Mihai: Şi pentru rolul de moderator?

Ion Cristoiu: Da, deci ascultaţi-mă, eu nu am nimic. După părerea mea politicianul poate să facă orice. Problema este presa. Şi, în acelaşi timp, vreau să vă spun, dacă eu aş fi fost acolo eu sunt mai lejer, aşa, mai bătrân, în primul rând că eu nu aş fi respectat nicio regulă. Ce e aia? Adică…

Monica Mihai: Dar ce reguli ar fi trebuit să respectaţi la o dezbatere cu preşedintele căruia i se putea adresa orice întrebare?

Ion Cristoiu: Păi ce era o dezbatere cu Iisus Cristos? Era o dezbatere, un preşedinte e om şi el, nu, nu e om, nu merge cu maşina, vorba lui Radu Tudor, e căsătorit, mănâncă, iertaţi-mă. Şi dacă ar fi Iulius Cezar tot aş face… tot i-aş pune o întrebare de ce s-a dus când… nu ştiu. Deşi ăia i-au zis să nu se ducă el s-a dus acolo, la teatrul lui Pompei şi i-au dat ăia cu pumnalele şi ce-a vrut să spun, uite, cu Brutus. Că nici acum nu se ştie…

Monica Mihai: Nu se ştie exact.

Ion Cristoiu: Nu e ştie nici dacă a zis. Bun. Indiferent că eram pe locul doi sau trei la tragerea la sorţi spuneam domnule preşedinte bine aţi venit în lumea noastră a televiziunilor, dacă pierdeţi alegerile aveţi un post în televiziune mai mult ca sigur, sunteţi pe un drum bun, nu e chiar aşa de bun moderator nu-i aşa? Ştie şi cu publicitatea, aţi văzut că e chiar bun.

Monica Mihai: Chiar s-a adaptat bine situaţiei.

Ion Cristoiu: Eu cred că vrea să fie moderator, vrea să vă ia locul.

Monica Mihai: Domnul Cristoiu vă mulţumesc pentru ediţia din această seară. Trebuie să ne anunţăm telespectatorii că duminică de la 20.30 vom avea o ediţie specială de alegeri şi până atunci, la revedere. 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici