Viorica Dăncilă, după întâlnirea cu grupul S&D în PE: Am discutat despre proteste şi reforma în justiţie/ Premierul: Partidul Social Democrat nu va face campanie pentru referendum | VIDEO

Viorica Dăncilă a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, premierul discutând cu aceştia despre protestele din 10 august şi reforma în domeniul justiţiei în România, informează Guvernul. Premierul a mai declarat că este obligaţia tuturor să facă acţiuni în care să arate ce înseamnă referendumul pentru familie, dar că PSD nu va face campanie.

3599 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, după întâlnirea cu grupul S&D în PE: Am discutat despre proteste şi reforma în justiţie/ Premierul: Partidul Social Democrat nu va face campanie pentru referendum | VIDEO

Viorica Dăncilă, după întâlnirea cu grupul S&D în PE: Am discutat despre proteste şi reforma în justiţie

"Referitor la reformele din domeniul justiţiei, premierul a arătat că acestea au urmărit o mai bună calibrare a sistemului judiciar românesc la practicile europene şi la recomandările Comisiei de la Veneţia. În plus, a evidenţiat că procedura de revizuire a legislaţiei referitoare la organizarea justiţiei din România a fost transparenta şi supusă examinării Curţii Constituţionale, arătând că, în acest moment, este aşteptată evaluarea oficială a Comisiei de la Veneţia", se arată în comunicatul de presă al Guvernului, remis miercuri MEDIAFAX.

Şeful Executivului a prezentat şi aspecte referitoare la demonstraţiile de protest din data de 10 august, precizând că acestea fac obiectul unei anchete în curs. În context, Dăncilă a menţionat că în faţa legii, toate persoanele sunt egale.

Totodată, Viorica Dăncilă a vorbit despre poziţia Guvernului faţă de situaţia politică din România, arătând că "principalul obiectiv al vizitei la Bruxelles este acela de a discuta, a înţelege şi a coopera cu partenerii europeni", potrivit sursei citate.

Premierul României a expus şi măsurile adoptate la nivel guvernamental pentru promovarea de reforme în plan economic şi social, subliniind că toate aceste măsuri au urmărit, în special, relansarea economică a României, realizarea justiţiei sociale, apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi echilibrarea balanţei puterilor în stat.

Sursa menţionată a adăugat că şeful Executivului "a subliniat importanţa menţinerii poziţiei pro-europene a României şi a reafirmat ataşamentul Guvernului pentru valorile comune stipulate în Tratatele Uniunii Europene, precum demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului".

Prim-ministrul a făcut apel la unitate şi solidaritate între statele membre ale Uniunii Europene, în contextul dezbaterii privind viitorul Europei, subiect central al Summit-ului pe care România îl va găzdui la Sibiu în 2019.

"Dacă începem să rupem Europa între stânga şi dreapta, vom ajunge imediat la diferenţele între Nord şi Sud, state membre ale zonei Euro sau nu, state membre ale spaţiului Schengen sau nu", a arătat Dăncilă.

Intervenţia Vioricăi Dăncilă a fost urmată de o sesiune de dezbateri.

Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunţat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan. De regulă, la astfel de discuţii poate participa şi premierul ţării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violenţelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European.

Viorica Dăncilă: Partidul Social Democrat nu va face campanie pentru referendum

”Partidul Social Democrat nu va face campanie. Nu va face campanie. Este obligaţia tuturor să facă acţiuni în care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta”, a declarat Dăncilă.

Ea a mai spus că iniţiativa de modificare a Constituţiei nu este îndreptată ”spre o anumită orientare sexuală”.

Viorica Dăncilă a făcut aceste declaraţii în timpul reuniunii socialiştilor europeni, la care a participat miercuri, potrivit unei filmări postată pe contul său de Facebook de europarlamentarul Cătălin Ivan.

”Ca să vedeti singuri, să nu vă mai zic eu, ce înseamnă dublul limbaj. Una zic la Bucureşti, alta la Bruxelles. Dragnea zice că PSD susţine referendumul, Dăncilă, din poziţia de al doilea om în partid, spune răspicat şi repetă de trei ori că PSD nu susţine acelaşi referendum. Cât de ticălos să fii să încerci să foloseşti o temă atât de sensibilă şi importantă în interes personal şi nici măcar să nu ţi-o asumi până la capăt?”, a scris Cătălin Ivan pe Facebook.

Conducerea centrală a PSD a adoptat, luni, o hotărâre privind organizarea de activităţi de informare a populaţiei cu privire la referendumul pentru familie din 6-7 octombrie, a anunţat la Parlament, la finalul şedinţei BPN, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

„Am adoptat mai multe hotărâri. Prima se referă la decizia noastră de a organiza activităţi de informare a populaţiei cu privire la tema referendumul din 6-7 octombrie”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, într-o declaraţie de presă alături de premierul Viorica Dăncilă.

În legătură cu campania PSD pe această temă, secretarul general adjunct al formaţiunii, Codrin Ştefănescu, a declarat pe 19 septembrie, pentru MEDIAFAX, că social-democraţii lucrează în prezent la un slogan al campaniei pentru referendumul din 6 şi 7 octombrie. Acesta a adăugat că partidul va avea două tipuri de mesaje, unul standard, la nivel naţional în care se va vorbi "despre tradiţii, Coaliţia pentru Familie, Biserică, de ce susţinem noi acest referendum, de ce le cerem românilor să iasă la vot" şi un altul de tip regional care fi conform cu specificul fiecărui judeţ, "pentru că unul este mesajul în Ţara Oaşului, altul este în Dobrogea".

De asemenea, social-democraţii vor distribui flyere în perioada campaniei, strategia partidului fiind una "«de la om la om», adică toţi activiştii de partid din fiecare organizaţie locală, până la nivel de stradă, vor face un raport pentru discuţiile pe care le au cu oamenii" şi vor exista apariţii în mass-media centrală şi locală în legătură cu acest subiect, potrivit secretarului general adjunct al PSD.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", potrivit unui anunţ al purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Acesta a adăugat că referendumul va costa 163,712 milioane de lei.

Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00, potrivit Ordonanţei de urgenţă emise de Guvern în şedinţa de marţi.

La începutul şedinţei de marţi, în care Executivul a aprobat OUG pentru organizarea referendumului pe o prioadă de două zile, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că demersul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, "aşa cum încearcă să speculeze unii".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici