Viorica Dăncilă şi premierul Spaniei au semnat memorandumuri în domeniile apărării şi administraţiei publice | VIDEO

Premierul Viorica Dăncilă a semnat, joi la întâlnirea de la Madrid cu omologul spaniol Pedro Sanchez, două memorandumuri care permit elaborarea de proiecte comune în domeniul apărării şi cel al modernizării administraţiei publice, informează Guvernul român într-un comunicat remis MEDIAFAX.

887 afişări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă şi premierul Spaniei au semnat memorandumuri în domeniile apărării şi administraţiei publice | VIDEO

Foto: Guvernul României

Este vorba despre memorandumul de înţelegere între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Spania privind cooperarea în domeniul apărării şi memorandumul de înţelegere între Institutul Naţional de Administraţie (INA) din România şi Institutul Naţional de Administraţie Publică spaniol (INAP), potrivit unui comunicat de presă al Executivului remis joi MEDIAFAX.

"Cei doi oficiali au salutat cooperarea excelentă în domeniul economic, aflată pe un trend pozitiv atât în planul schimburilor economice, în jurul cifrei de 4 miliarde de euro, cât şi al volumului investiţiilor spaniole în România. Evoluţia schimburilor comerciale bilaterale confirmă o relaţie economică în creştere. Prim-ministrul român a subliniat faptul că România are un mediu economic stabil şi atractiv; în context, a exprimat aprecierea faţă de investiţiile realizate în România de companiile spaniole, în special în domeniul energiilor regenerabile, construcţiilor şi sectorului imobiliar. De asemenea, doamna prim-ministru a încurajat participarea companiilor spaniole la licitaţiile organizate de autorităţile române pentru proiecte finanţate prin programele operaţionale derulate în prezent, dar şi participarea la proiecte de investiţii în parteneriat public-privat sau la programul de privatizare a companiilor româneşti de stat", potrivit sursei citate.

În vederea dezvoltării relaţiilor bilatarale, cei doi oficiali au convenit continuarea demersurilor în perspectiva organizării primei şedinţe comune de guvern, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială. Totodată, au fost discutate perspectivele de extindere a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere şi feroviare, având în vedere proiectele aflate în derulare cu parteneri spanioli şi expertiza în domeniu a părţii spaniole. Astfel, s-a convenit crearea unui grup de lucru tehnic între autorităţile responsabile în domeniu, care să faciliteze accesul la experienţa Spaniei în acest sens.

Premierul Dăncilă a abordat problematica acordării dublei cetăţenii românilor rezidenţi în Regatul Spaniei, precum şi aspecte legate de recunoaşterea extinsă a statutului Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi demnitari au evocat legăturile istorice, culturale şi lingvistice dintre cele două ţări şi au subliniat angajamentul ferm pro-european al cetăţenilor români şi spanioli, conform sursei citate.

Cei doi oficilia au pus accent pe menţinerea unui dialog bilateral constant, în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019. Viorica Dăncilă a arătat că o bună coordonare în pregătirea Summit-ului de la Sibiu din mai 2019 reprezintă o ocazie de a evalua propunerile, ideile şi aşteptările statelor membre UE şi ale cetăţenilor cu privire la viitorul Uniunii, inclusiv în perspectiva următorului exerciţiu electoral european.

"Şeful Executivului de la Bucureşti a reiterat că aderarea la Spaţiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulţumind pentru susţinerea constantă de care se bucură ţara noastră din partea Spaniei în acest dosar. În context, a fost abordată problematica provocărilor comune, din perspectiva poziţionării celor două ţări în vecinătatea estică, respectiv sudică a UE şi a convergenţei intereselor pentru o vecinătate democratică, sigură, prosperă şi predictibilă. Premierul român a împărtăşit preocupările spaniole privind evoluţiile din ultimele luni în domeniul migraţiei ilegale. În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit, de asemenea, la buna cooperare existentă în formate de colaborare multilaterale. În finalul întrevederii, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a adresat preşedintele guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, invitaţia de a efectua o vizită în România", conchide comunicatul de presă al Executivului român.

tot joi, la ora locală 17.30 (18:30, ora României) premierul Viorica Dăncilă urmează să fie primită în audienţă de regele Felipe al VI-lea la Palatul Zarzuela.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici