VOT final în Parlament la codurile penale: Proiectele au fost adoptate şi merg la promulgare/ Scandal la dezbateri: Opoziţia vrea să le atace la CCR. Nicolicea: Unii care urlă de 2 ani în Parlament vor blocarea | DOCUMENTE

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări.

6761 afișări
Imaginea articolului VOT final în Parlament la codurile penale: Proiectele au fost adoptate şi merg la promulgare/ Scandal la dezbateri: Opoziţia vrea să le atace la CCR. Nicolicea: Unii care urlă de 2 ani în Parlament vor blocarea | DOCUMENTE

LIVE | VOT final în Parlament la codurile penale/ Scandal în plen: Opoziţia vrea să le atace la CCR. Nicolicea: Unii care urlă de 2 ani în Parlament vor blocarea

Proiectul legislativ care prevede modificarea Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi pentru 81 împotrivă şi două abţineri.

La rândul său, proiectul legislativ pentru modificarea Codului procedură penală a fost adoptat cu 181 „pentru”, 83 „împotrivă” şi o abţinere.

Comisia specială pentru revizuirea legilor justiţiei a votat, marţi, un raport favorabil pe Codul Penal în forma adoptată de Senat, deputaţii şi senatorii jurişti neacceptând niciun amendament propus de Opoziţie.

La dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor asupra codurilor penale, PNL şi USR au anunţat că vor ataca la CCR proiectele de coduri penale. În schimb, Eugen Nicolicea a spus că persoane care habar nu au despre ce vorbesc şi care urlă de doi ani în Parlament vor să blocheze actele normative.

Dragnea, despre codurile penale: Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după votul din Camera Deputaţilor pe Codul Penal şi Codrul de Procedură Penală, că nu s-a adus în Parlament nicio modificare faţă de decizia Curţii Constituţionale.

"Nu, nu a fost făcută nicio modificare. Codurile penale - s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile cu dezbateri şi spectacol. CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale. Decizia noastră luată anul trecut ca articolele declarate constituţionale. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă, la decizia CCR. Parţial că or să atace la CCR din nou codurile pe nişte articole declarate deja constituţionale', a declarat Liviu Dragnea.

 

RAPORTUL de admitere cu amendamente asupra Legii privind Codul de procedură penală

RAPORTUL de admitere cu amendamente asupra Legii privind Codul penal

Tomac, după votul pe codurile penale: Poporul vă va trimite la lada de gunoi a istoriei

Liderul grupului deputaţilor PMP Eugen Tomac a declarat, după adoptarea proiectelor de modificare a codurile penale, că poporul român îi va trimite la "lada de gunoi a istoriei" pe cei care au votat pentru aceste schimbări.

"Am votat împotrivă pentru că nu credem în această mascaradă. Nu vă bucuraţi acum. Se va bucura la sfârşit poporul român când vă va trimite la lada de gunoi a istoriei", a declarat Eugen Tomac.

Raluca Turcan a declarat că PNL va contesta la CCR această "fărădelege şi bătaie de joc".

"Votul din 26 mai poate să fie un moment în care românii să vă transmită tuturor celor care aţi votat azi că nu pentru asta v-au dat votul. Până la votul din 26 mai vă anunţăm că PNL va contesta la CCR toată această fărădelege şi bătaie de joc", a afirmat liderul grupului PNL la Camera Deputaţilor Raluca Turcan.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că speră ca cei care au votat pentru aceste modificări la legile justiţiei că vor fi "sancţionati drastic la vot pe 26 mai şi la următoarele alegeri".

"Un nimic atât de simplu după vorbă, după port îşi modifică legea în Parlament să scape de dosarul penal. Dosarele penale se rezolvă în instanţă. România va fi supusă de un infringement pentru că vă bateţi joc de angajamentele europene pe care ni le-am asumat. Sper să fiţi sancţionati drastic la vot pe 26 mai şi la următoarele alegeri", a afirmat Stelian Ion.

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus la finalul şedinţei: "Vă rog sa opriţi zbieretele acestor naţionalisti ultraduri. Vă rog să o opriţi si pe doamna elegantă care tot zbiară din prima bancă".

USR anunţă că va contesta la CCR proiectele de coduri penale. Aceeaşi acţiune o va avea şi PNL
 

Reprezentanţii USR au anunţat, miercuri, că vor sesiza CCR pe proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală. PNL a anunţat, încă de la dezbaterile în plenul Camerei Deputaţilor, că va avea acelaşi demers la Curte.

„Statul de drept şi democraţia au fost, din nou, batjocorite în Parlamentul României de coaliţia PSD-ALDE, susţinută de UDMR şi minorităţile naţionale. Infractorii ajunşi în funcţii publice, în frunte cu Liviu Dragnea, au abuzat iar de poziţia obţinută prin votul românilor cinstiţi pentru a bloca Justiţia şi a scăpa de răspundere penală pentru faptele comise. Disperat să-şi rezolve problemele penale până pe 20 mai, când ar putea să fie condamnat definitiv la închisoare, în al doilea din cele trei dosare pe care le are, Liviu Dragnea a ordonat deputaţilor PSD să urgenteze ciopârţirea Codurilor penale, în dispreţ total faţă de alegători şi faţă de ţară, chiar dacă votul de astăzi riscă să arunce România în beznă”, au transmis reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFX.

Sursa citată mai spune că, împreună cu celelalte partide din Opoziţie, va uza de toate pârghiile parlamentare şi va ataca la Curtea Constituţională proiectele de modificare a Codurilor penale, aşa cum a făcut-o şi în 2018. Demersul de atunci al Opoziţiei a făcut ca peste 100 de articole neconstituţionale să nu fie astăzi în vigoare, iar România să nu aibă o legislaţie penală amputată şi peste 100 de articole neconstituţionale în vigoare.

„Astăzi, practic, în Parlamentul României a câştigat hoţia. Formele adoptate astăzi pentru Codul penal şi Codul de procedură penală nu conţin articolele declarate neconstituţionale de CCR, dar conţin celelalte porcării prin care România devine un rai infracţional. Prin votul de astăzi vedem cât sunt de importante alegerile de pe 26 mai, cât de important este ca cetăţenii români să iasă pe 26 mai la vot, să voteze la referendum şi pentru Parlamentul European, pentru că România este într-un pericol mai mare ca niciodată să iasă din Uniunea Europeană. Suntem convinşi că vor exista reacţii pe plan european faţă de adoptarea acestor Coduri împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene şi ale partenerilor tradiţionali ai României. Liviu Dragnea nu mai are niciun fel de limită, pentru el nu mai contează nimic altceva decât rezolvarea problemelor penale pe care le are şi pentru asta este dispus să sacrifice interesul României, ceea ce a şi făcut astăzi”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

„Un nimic atât de simplu după vorbă după port îşi rezolvă problemele penale în Parlamentul României. România va fi supusă unei proceduri infringement pentru că ne batem joc de angajamentele pe care ni le-am asumat. Daca aceasta este România pe care vor să o creeze pentru copiii noştri sper să fie sancţionaţi la alegerile de pe 26 mai pentru că nu aceasta este România pe care ne-o dorim”, a precizat şi deputatul USR Stelian Ion.

USR a mai condamnat complicitatea UDMR şi a minorităţilor naţionale, care au făcut posibil, prin votul exprimat astăzi, să fie adoptate sute de modificări deosebit de nocive pentru funcţionarea sistemului de Justiţie.

 

Discuţiile aprinse din plen de la dezbaterile pe articole la Codurile penale

Totodată, deputaţii UDMR au anunţat că vor vota pentru adoptarea Codului penal şi Codului de procedură penală, chiar dacă anumite articole trebuiau modificate. 

„Suntem în procedura de reexaminare şi potrivit mai multor decizii ale CCR se precizează faptul că nu putem să discutăm decât despre articolele declarate neconstituţionale sau amendamente de recorelare. Grupul PSD a propus eliminarea tuturor articolelor declarate neconstituţionale.

Deci legea care va ieşi va fi evident în acord cu decizia CCR şi atunci când CCR verifică constituţionalitatea unui act, verifică acest proiect de lege cu Constituţia, legislaţia în vigoare, jurisprudenţa CEDO, Convenţia de combatere a corupţiei.

Se încearcă blocarea astăzi despre persoane care habar nu au despre ce vorbesc. În ceea ce priveşte experienţă lor profesională, unii au doi ani de urlete în Parlament şi atât. Doresc modificarea măcar cu o virgulă să aibă cum să sesizeze ei CCR din nou”, a declarat Eugen Nicolicea, în cadrul dezbaterilor în plenul de miercuri.

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunţat că va ataca din nou la CCR Codurile penale.

„Adoptarea modificărilor la Codul Penal este un act de maximă sfidare faţă de oamenii cinstiţi, faţă de problemele reale ale românilor. Este un act de sfidare faţă de statutul României de membru al UE. Modificările exced cu mult deciziile Curţii Constituţionale care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a corupţilor prin lege. PSD şi ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai României că nu-i mai interesează lumea civilizată şi că vor ca în România legea şi ordinea să fie făcută de infractori, pentru infractori. PNL nu va vota Coduri Penale ale lui Liviu Dragnea! Vom contesta la Curtea Constituţională propunerile de modificare a acestor coduri de favorizare a infractorilor şi corupţilor prin lege”, a spus Turcan.

Liderul deputaţilor PNL a amintit câteva modificări dorite de PSD: „Iată care sunt modificările dorite de PSD: Se reduc termenele de prescripţie a răspunderii penale. Sunt favorizate persoane influente inculpate pentru fapte de corupţie dar şi infractori periculoşi; Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracţiunea de favorizare a infractorului - se pot da OUG în favoarea infractorilor; Infracţiunile de dare de mită şi de cumpărare de influenţă au fost dezincriminate parţial; A fost dezincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu; Au fost înjumătăţite pedepsele pentru infracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinţei”.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a afirmat că adoptarea codurilor penale în forma dorită de PSD ar duce la declanşarea procedurii de infrigement împotriva României.

„Reiterez rugămintea către colegii aprlamentari să nu voteze această propunere legislativă. Dacă va fi adoptată această procedura se va declanşă procedura de infrigement. Am fost avertizaţi şi trebuie să luăm în serios. Prevederile nu sunt cerute nicid e CCR nici de UE. Marea majoritate nu au legătură decât cu dosarele de corupţie a şefilor de partid PSD-ALDE şi baronilor locali. Nu se solicita în niciun moment scăderea termenelor de prescrptie a urmăririlor penale sau să se neglijeze faptele de corupţie. Nu se solicita nicăieri condiţii mult mai favorabile pentru liberarea condiţionată. Toate aceste modificări sunt modificări impuse de o putere care acum abuzează de prerogativele sale pentru a-şi proteja şefii. E trist că puneţi în pericol cetăţenii acestei ţări pentru a proteja un grup infracţional. Ne întoarcem în timp şi observăm că asemenea atacuri la statul de drept nu au fost aduse în niciun regim politc. Când vorbimde abuz în serviciu vorbimd e furt de multe ori din banul public, de nerespectarea unor legi cu consecinţe grave asupra cetăţenilor”, a explicat Stelian Ion, în plen.

Parlamentarul USR a adăugat că nu tot ce trece prin filtrul CCR este corect.

„Va solicităm să nu fiţi complici la aceste modificări. Nu tot ceea ce trece de filtrul CCR înseamnă că este corect şi oportun pentru legislaţia noastră. În cazul nostru lupota împotrivă corupţiei trebuie întărită. Ştiu baroni locali care au suferuit de anumite afecţiuni, spre exemplu la inimă, şi a trebuti să se ducă la un spital apropiat pentru că nu aveau timp de Viena, şi au căzut în propria capcană. Noi şi familiile noastre putem fi victime ale acestor ticăloşi”, a conchis Stelian Ion.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a afirmat că formaţiunea din care face parte susţine adoptarea Codurilor penale în forma propusă, însă Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei ar fi trebuit să aducă şi alte amendamente actelor normative.

„Noi nu susţinem legiferarea prin ordonanţa de urgentă, că atare ne bucurăm că s-a renunţat la acea idee de a adopta prin OUG modificarea textelor din Codul de procedura penală şi Codul penal, modificări constituţionale, eliminând modificările găsite neconstituţionale. Nu prea suntem bucuroşi că epste noapte a trebuit să luăm o decizie în legătură cu aceste coduri când foarte frumos puteam la începutul lunii februarie să dezbatem Codul penal şi Codul de procedura penală. Usr vorbeşte despre fapte prin care le trece prin gândirea lor şi denaturează adevărul. Prin decizia CCR care a găsit pe vremea respectivă abuzul în funcţie în formă găsită neconstituţională. Nu s-a dezincriminat prin lege abzuzul în funcţie. Ea este dezincriminata că urmare a deciziei CCR. În codul penal există articole care prin formularea lor au fost găsite a fi neconstituţionale şi sunt unele articole care ar fi trebuit să fie neformulate. O astfel de reformulate noi am fi susţinut. Noi în loc să încercam o altă reformulare a textului am eliminat textul. Aici a păcătuit comisia. Dar având în vedere că s-au eliminat toate acele articole găsite necontitutionale, în această procedura noi nu putem vota împotrivă eliminării textelor a fi neconstituţionale”, a afirmat Marton Arpad.

Grupul deputaţilor PMP nu va vota proiectele legislative pentru modificarea codurilor penale, a anunţat Marius Paşcan.

„Nu văd niciun fel de imperativ al unei urgenţe al modificării Codului penal şi Codului de procedură penală. PMP nu va putea să voteze pentru aceste modificări, care nu sunt legate de priorităţile României. Priorităţile sunt în sănătate, educaţie. Dar nu va preocupa acest lucru, este absolut jalnic”, a spus deputatul PMP Marius Paşcan.

PSD anunţă că are majoritate

Liderul grupului PSD al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a declarat, la finalul şedinţei grupului, că PSD-ALDE are suficiente voturi pentru a adopta proiectele referitoare la Codul penal şi Codul de procedură penală, precizând că nu vede de ce alte partide nu ar vota pentru modificarea legilor.

„Avem majoritate în Camera Deputaţilor. Prin urmare nu văd nicio problemă. Suficiente (voturi - n.r.) pentru a trece cele două legi, Codul penal şi Codul de procedură penală, plus alte proiecte. Nu vreau să vorbesc despre UDMR. În principiu nu văd de ce nu ar vota nişte legi la care vorbim strict de articole declarate constituţionale de CCR. Nu văd de ce nu ar vota”, a afirmat Alfred Simonis, miercuri, la Parlament.

Întrebat dacă preşedintele Camerei Deputaţilor va participa la plenul de miercuri, Simonis a răspuns: „Cred că da”

Raport favorabil la Comisia Iordache

Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, a întocmit marţi raport favorabil pentru proiectele de lege privind Codul penal şi Codul de procedură penală.

„Vom avea mâine dezbaterile în Cameră şi cred că mâine de la ora 12:00 vom avea şi votul final astfel încât să îi trimitem preşedintelui şi aceste două coduri. În proiectele care vor fi înaintate preşedintelui sunt numai articolele declarate constituţionale. O eventuală sesizare la CCR va fi respinsă după scaun, adică dacă nu am modificat niciun articol din cele declarate constituţionale e un exerciţiu democratic, pe care pot să îl înţeleg, că nu îşi doresc intrarea în vigoare.

Eu vă spun că până pleacă parlamentul în vacanţă aceste două coduri cu articolele declarate constituţionale, va fi obligat preşedintele să le promulge. Vacanţa eu o consider 1 iulie. La începutul lunii iunie, pentru că nu sunt elemente de neconstituţionalitate, răspunsul de la Curte poate veni. În aceste condiţii singura variantă pe care o mai are preşedintele este de a solicita o reexaminare. În reexaminare nu avem decât să i le facem pachet, să i le trimitem să le promulge”, a declarat Florin Iordache.

Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordachem, a întocmit marţi raport favorabil pentru proiectele de lege privind Codul penal şi Codul de procedură penală.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Subiect de nemulţumire din partea PSD faţă de Toader

Procedura parlamentară a fost reluată după ce ministrului demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări. Social democraţii au fost nemulţumiţi de faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituţionale.

”Parlamentul începuse finalizarea după decizia CCR, dar a fost greşeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste coduri prin OUG, ca să ajungă la final să meargă din câte am înţeles cu vreo 7-8 articole pe la Bruxelles într-o mare umilinţă. În ceea ce priveşte codurile, parlamentul să îşi urmeze cursul. Aceste legi trebuie să fe finalizate. Guvernul trebuie să se ocupe de programul de guvernare. Nu putem să lăsăm să se discute despre teme parazite luni de zile”, a declarat la începutul lunii aprilie Liviu Dragnea.

Ulterior, PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici