Ziua Franţei, sărbătorită cu fast la Bucureşti. Prima întâlnire dintre Iohannis şi Kovesi, după revocare/ Ambasadorul Croaţiei, prezent la ceremonie în tricoul ţării sale GALERIE FOTO

Ziua Franţei a fost sărbătorită cu fast, sâmbătă, la Ambasada din Bucureşti, unde au participat fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru de Externe Mircea Geoană, liderul PNL, dar şi mai mulţi ambasadori.

3652 afișări
Imaginea articolului Ziua Franţei, sărbătorită cu fast la Bucureşti. Prima întâlnire dintre Iohannis şi Kovesi, după revocare/ Ambasadorul Croaţiei, prezent la ceremonie în tricoul ţării sale GALERIE FOTO

14 Iulie. Ziua Franţei, sărbătorită la Bucureşti cu fast. Prima întâlnire dintre Iohannis şi Kovesi, după revocare GALERIE FOTO

„Schimburile noastre comerciale s-au dublat în 10 ani. Franţa este cel de-al treilea client al României şi cel de-al patrulea furnizor al său. În România, sunt active aproape 2 400 de firme franceze, făcând astfel din Franţa cel de-al cincilea investitor străin din România. Întreprinderile noastre cred în potenţialul economiei româneşti. Ele au nevoie, în mod natural, de un mediu stabil şi previzibil pentru a continua să investească şi să creeze locuri de muncă”, a adăugat ambasadorul.

În încheiere, Michèle Ramis a amintit un citat al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, din anul 2017, când spunea: „Este de datoria noastră şi a voastră să trasăm singura cale care ne asigură viitorul: cea a refondării unei Europe suverane, unite şi democratice. Să avem împreună curajul să deschidem acest drum”.

În continuare, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs, în care a vorbit despre „parteneriatul strategic solid în toate domeniile” dintre Franţa şi România, dar şi despre contactele politico-diplomatice foarte bune.

„De 10 ani există între ţările noastre un parteneriat strategic solid în toate domeniile, pe care ne dorim să-l aprofundăm şi, în acelaşi timp, să-i dăm mai multă concreteţe. Celebrarea în acest an a unui deceniu de la consacrarea relaţiei strategice este o imensă oportunitate pentru a strânge şi mai mult legăturile noastre, dar şi pentru a lucra împreună pentru relansarea proiectului european, în special din perspectiva apropiatei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene. Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relaţia cu Franţa. Contactele politico-diplomatice sunt numeroase şi foarte bune”, a afirmat Klaus Iohannis, în deschiderea recepţiei.

Preşedintele a amintit că statul român este recunoscător statului francez pentru ajutorul acordat în momentele dificile ale României, de la Marea Unire.

„Anul acesta sărbătorim Ziua Naţională a Franţei într-un moment de însemnătate deosebită pentru relaţia noastră istorică, şi anume Centenarul Marii Uniri. Naţiunea română va rămâne veşnic recunoscătoare Franţei, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră şi a contribuit, prin credinţa în victorie şi ataşamentul pentru cauza libertăţii, la făurirea idealului naţional al Marii Uniri”, a mai susţinut Klaus Iohannis.

Şeful statului a participat alături de Laura Codruţa Kovesi la acest eveniment, însă aceştia aproape că nici nu s-au întâlnit, Klaus Iohannis plecând imediat după ce şi-a susţinut discursul. Fostul procuror-şef DNA a avut discuţii însă cu procurorul general Augustin Lazăr, dar şi cu mai mulţi invitaţi la recepţie. Şi Ludovic Orban s-a remarcat printre invitaţi, acesta discutând cu fostul premier Adrian Năstase.

De altfel, Adrian Năstase l-a criticat pe Liviu Dragnea, susţinând că liderul PSD a făcut multe compromisuri, iar acum timpul s-a întors în defavoarea lui.

"În ceea ce priveşte situaţia actuală faţă de Liviu Dragnea, eu cred că în momentul de faţă el este mult mai hotărât. El a oscilat foarte tare, a încercat să facă numeroase compromisuri şi timpul a trecut în defavoarea lui. (...) Cred că o astfel de lege de graţiere şi amnistie ar fi trebuit dată mai demult. Ultima lege de acest gen a fost dată în 2002 sau 2003 de guvernul pe care l-am condus şi cred că, periodic, în funcţie de schimbarea contextului economic, politic, în funcţie de politica penală a Guvernului, astfel de legi trebuie date. Cred acum că o astfel de lege ar fi nefericită", a precizat fostul premier.

Adrian Năstase l-a lăudat pe actualul premier al României pentru munca depusă, susţinând că, deşi are mici greşeli de exprimare, Viorica Dăncilă a făcut o muncă de apreciat, printre proiectele menţionate de Năstase fiind cel legat de legea off-shore, dar şi mărirea pensiilor.

Întrebat de jurnalişti dacă este necesară o eventuală suspendare a preşedintelui României, Adrian Năstase a răspuns: "După părerea mea, nu, dar nu sunt eu cel care să decidă".

Ambasada Franţei a plasat anul acesta celebrarea Zilei Naţionale sub semnul comemorării Centenarul Marelui Război. Astfel că, în cadrul evenimentului, invitaţii au putut admira expoziţia „Francezi şi români în Primul Război Mondial”, organizată de Ambasada Franţei în parteneriat cu Arhivele Naţionale din România.

Ziua naţională a Franţei este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici