Ședința de învestire a lui Nicușor Dan în funcția de președinte a luat sfârșit.
Nicușor Dan își prezintă recunoștința și promisiunile pe care își propune să le urmeze din funcția sa de președinte al României pentru următorii 5 ani.
„Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni indiferent de cauza pe care ați susținut-o”, a spus Dan.
„Voi fi un președinte deschis la vocea societății”
„Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Cheltuiești prea mult pentru că își permită. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să dea mesajele de stabilitate”
„Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României. Și nu este despre calcule politice, este, repet, despre interesul național”, a mai spus Dan.
El a adăugat că este convins „că românii vor evalua în consecință”.
„În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică.”
„În ceea ce privește sistemul de sănătate, este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale”
„În ceea ce privește educație, este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întregul sistem să stimulăm gândirea critică”
„În ceea ce privește mediul, este nevoie de o reformare de autorizare și control, de extinderea activității Gărzii de Mediu, de o reformă la Romsilva”
„Este nevoie de simplificarea sistemului de pensii, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltare a unui sistem de îngrijire de lungă durată”
„Pe plan extern, e nevoie de consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, participarea la NATO și la dialogul între UE și NATO.”
Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române, citește, în Plenul din Parlament, textul de binecuvântare în funcția de președinte a lui Nicușor Dan.
Nicușor Dan citește jurământul de învestire în funcția de președinte.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, citește hotărârea din care a fost încredințat mandatul de președinte în urma alegerilor câștigate de Nicușor Dan.
Parlamentarii POT și SOS s-au întors cu spatele în momentul citirii deciziei CCR.
Ceremonia solemnă de depunere a jurământului de către Nicușor Dan a început.
Nicușor Dan se pregătește să rostească jurământul, după ce a ajuns în Plenul Parlamentului. După intonarea imnului României, acesta va începe ceremonia.
Nicușor Dan a ajuns, luni, la Parlamentul României, unde începe ceremonia solemnă în care depune jurământul pentru a deveni președintele României.
Nicușor Dan a venit la Parlament direct de la Primăria Generală.
„Este o zi de mare responsabilitate. Cred că ziua în care s-au născut copiii a fost cea mai importantă”, a spus Nicușor Dan.
Fetița președintelui ales va fi prezentă împreună cu Mirabela Grădinaru. Băiatul este bolnav și nu va veni la ceremonie.
Participanții la ceremonia de investire a lui Nicușor Dan au ajuns la Palatul Parlamentului: Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Patriarhul Daniel, reprezentanții cultelor din România, membrii Curții Constituționale, parlamentari, foști parlamentari, senatori și deputați, miniștrii din Guvernul României.
La ședință sunt prezenți și mai mulți lideri PSD, precum Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alexandru Rafila sau Angel Tîlvar.
Klaus Iohannis a declinat invitația la evenimentul în care Nicușor Dan depune jurământul în Parlamentul României.
Jurământul pe care trebuie să îl rostească președintele ales în timpul ședinței este stabilit de Constituția României, la Articolul 82, Alineatul 2:
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Nicușor Dan va devenit, apoi, în mod oficial, președintele României.
Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, a anunţat pe Facebook că, din această zi, România are un preşedinte care se caracterizează prin responsabilitate, aplicare şi echilibru. El a scris în postare că are speranța ca viitorul guvern să urmeze același curs, „pentru că săptămânile care urmează nu vor fi uşoare”.
„Felicitări, domnule preşedinte Nicuşor Dan! De astăzi, România va avea un preşedinte responsabil, aplicat şi echilibrat. Sper ca şi viitorul guvern să fie la fel, pentru că săptămânile care urmează nu vor fi uşoare. Noul executiv va trebui să găsească cea mai bună combinaţie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului şi eliminarea risipei, consolidarea veniturilor şi relansarea creşterii economice.”, a scris Ministrul Finanțelor pe Facebook.
Abrudean a spus, luni, la Antena 3 CNN, că președintele interimar al României trebuie să rămână la Cotroceni ca să-l primească pe președintele proaspăt învestit după depunerea jurământului din Parlament.
„Va fi o ceremonie militară de predare – primire a mandatului. Și atunci președintele trebuie să rămână la Cotroceni. Așa este protocolul, așa s-a procedat și în trecut”, a spus Mircea Abrudean despre absența lui Ilie Bolojan de la depunerea jurământului.
În privința absenței lui Klaus Iohannis de la ceremonie, Mircea Abrudean a spus că „prezența sau absența unor invitați, inclusiv a domnului președinte Klaus Iohannis, este o chestiune personală. Nu avem noi cum să ne pronunțăm asupra acestui aspect. Au primit invitațiile toți foștii șefi de stat și toată lumea care trebuie să fie astăzi aici, cu siguranță a fost invitată, dacă participă sau nu este o chestiune privată. Nu trebuie să motiveze absența de la un astfel de eveniment. Este un eveniment simbolic, solemn pentru democrația românească”, a spus președintele interimar al Senatului.
Soția și copiii lui Nicușor Dan participă luni la învestirea președintelui în funcție, la Palatul Cotroceni. Acest lucru a fost confirmat de președintele ales, luni dimineața.
„Emoții sunt mereu. Astăzi e învestirea, ținem un discurs pentru români și mai departe multă muncă pe buget. (Copiilor nu le-am povestit – n.r.) prea multe. A fost ziua lor ieri, au primit cadouri, au venit copiii. O să vină și ei acolo (la Cotroceni – n.r.), o să vadă și mai târziu o să ne bucurăm”, a spus Dan, la Antena 3 CNN
Joi, 22 mai, mandatul lui Nicușor Dan a fost validat oficial de Curtea Constituțională a României. Tot începând de joi, el este noul președinte al României. În agenda următoarelor zile urmează ca Nicușor Dan să depună luni jurământul oficial pentru a deveni președintele țării.
Conducerea Parlamentului a stabilit oficial data și ora pentru ceremonia în care Nicușor Dan va depune jurământul în calitate de președinte al României. Evenimentul va avea loc luni, 26 mai, de la ora 12:00.
Pe lângă această decizie, s-a finalizat și lista invitaților, precum și ordinea desfășurării ceremoniei.
După validarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională a României, Birourile permanente ale celor două Camere s-au întrunit pentru a aproba formal toate detaliile legate de ceremonia de investire a lui Nicușor Dan.
Conducerea Parlamentului a aprobat și lista invitaților oficiali. Aceasta include senatori și deputați, miniștrii din Guvernul României, europarlamentarii români și membrii Curții Constituționale.
În lista invitaților se află și foștii președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
De asemenea, reprezentanții Casei Regale vor fi prezenți la ceremonie. Aceștia sunt Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu.
Vor participa și președintele Înaltei Curți, Corina Corbu, procurorul general Alex Florența, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Elena Costache, președintele Academiei Române, Ioan Pop, și șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad.
Lista continuă cu alți șefi de instituții precum Avocatul Poporului, Renate Weber, președintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-adjunctul directorului SRI, Răzvan Ionescu, și directorul SIE, Gabriel Vlase.
Printre invitați se află și consilieri prezidențiali de la acest moment, precum Cristian Diaconescu, Ana Birchall și Luminița Odobescu, comisarul european Roxana Mânzatu, șefa reprezentanței Comisiei Europene la București, Ramona Chiriac, și șefa Biroului de legătură al Parlamentului European, Mădălina Mihalache.
Alfred Simonis, președintele Comitetului Director al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, și Lia Olguța Vasilescu, președinte al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, vor participa și ei.
Pe lângă oficialii politici, vor fi prezenți reprezentanții cultelor religioase din România și șefii misiunilor diplomatice acreditați în țară.
Ceremonia va avea loc în sala de plen a Camerei Deputaților.
Invitații vor fi întâmpinați de un șir de onoare format din militari ai Regimentului 30 Gardă și Protocol Mihai Viteazul.
În jurul orei 11:55, Nicușor Dan va sosi și va fi întâmpinat de președinții celor două Camere. Ședința solemnă începe la ora 12:00 cu intonarea Imnului național al României.
Ulterior, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, va citi Hotărârea de validare a mandatului lui Nicușor Dan.
La ora 12:10, Nicușor Dan va rosti jurământul „cu mâna dreaptă pe Biblie și Constituție” și îl va semna. La ora 12:25, Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va binecuvânta investirea noului președinte.
În jurul orei 12:35, Nicușor Dan va ține un discurs adresat celor două Camere și invitaților.
Evenimentul se va încheia în jurul orei 13:00.