(P) Oamenii de ştiinţă au descoperit că Ploşnita de pat, “Bed Bug” - Cimex Lectularius în denumirea ştiinţifică, manifestă o preferinţă distinctă pentru a se ascunde în anumite culori

Articol cu conținut publicitar

369 afișări
Imaginea articolului (P) Oamenii de ştiinţă au descoperit că Ploşnita de pat, “Bed Bug” -  Cimex Lectularius în denumirea ştiinţifică, manifestă o preferinţă distinctă pentru a se ascunde în anumite culori

(P) Oamenii de ştiinţă au descoperit că Ploşnita de pat, “Bed Bug” - Cimex Lectularius în denumirea ştiinţifică, manifestă o preferinţă distinctă pentru a se ascunde în anumite culori

Deci, de ce este importantă preferinţa de culoare? Această cercetare stabileşte relaţiile potenţiale dintre culoare şi comportamentul ploşniţelor de pat şi oferă profesioniştilor în combaterea şi gestionarea ploşniţelor de pat posibilitatea de a îmbunătăţi considerabil instrumentele de monitorizare şi capturare.

Insectele, care sunt paraziţi care se hrănesc cu sânge uman, au ales mai frecvent să se ascundă în zone roşii sau negre - sugerând că acestea ar putea fi culori de evitat atunci când cumpăraţi o plapumă sau mai ales dacă vă orientaţi catre un produs textil sau mobilier second-hand.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida şi Union College din Lincoln au plasat ploşniţe în vase Petri cu cartonaşe de diferite culori.

Se crede că insectele preferă roşul pentru că are aceeaşi culoare ca şi ele şi cartonaşele pot reprezenta un grup de ploşniţe şi, prin urmare, insipiră siguranţă, iar negru pentru că este asemănător întunericului şi acest tip de insecte tind să trăiască în crăpături sau locuri ascunse ferite de lumină naturală.

Culorile lor cele mai puţin preferate, între timp, sunt verdele şi galbenul.

Ploşniţele de pat au aproximativ 5 mm lungime şi sunt vizibile cu ochiul liber dacă sunt monitorizate atent aşternuturile şi mobilierul infestat.

Dr. Corraine McNeill, unul dintre co-autorii studiului, a spus că este probabil că aceste culori au fost asociate cu lumina de către ploşniţe, dar cearşafurile verzi nu sunt un mijloc sigur de a respinge Cimex lecturalius.

„Întotdeauna glumesc cu oamenii, „asigură-te că primeşti foi galbene! Dar să fiu foarte sincer, cred că asta ar întinde un pic prea mult rezultatele. Cred că folosirea culorilor pentru a monitoriza şi a preveni ploşniţele ar trebui să fie aplicată în mod specific unui fel de capcană şi ar trebui să fie folosită împreună cu o altă strategie de control.” a precizat dr. McNeill.

Mai degrabă, oamenii de ştiinţă au spus că aceste noi cunoştinţe ar putea ajuta încercările de a prinde insectele odată stabilite într-o saltea sau într-un corp de mobilier, pentru că ploşniţele nu stau numai în saltea. După denumirile populare din România (ploşniţe de pat, ploşniţe de saltea, păduchi de lemn, gândaci de pat, etc) ne putem da seama cu uşurinţă ca acestea preferă o varietatea de locuri ascunse.

Feromonii şi dioxidul de carbon ar putea fi folosiţi împreună cu anumite culori, potrivit studiului publicat în Journal of Medical Entomology.

Ploşniţele sunt vizibile cu ochiul liber, au aproximativ 3-7 mm lungime şi sunt atrase de căldura corpului uman şi de dioxidul de carbon eliminat prin respiraţie.

Înţepăturile de ploşniţe tind să apară în linii drepte, spre deosebire de ţânţari, dar nu sunt periculoase şi nu transmit nicio boală umană conform studiilor efectuate până în present.

Cum stă România la capitolul infestări cu ploşniţe:

Alexandru Labeş directorul unei companii de deratizare din Bucureşti, firma axată pe exterminarea acestor ecto-paraziţi ne oferă informaţii menite să ne facem o imagine mai clară despre situaţia infestărilor cu ploşniţe din România:

 “Noi, la Pescontrol-Bucuresti, am constatat o incidenţă tot mai ridicată a acestor infestări in ultimii ani. Putem spune că situaţia poate deveni chiar alarmantă daca trendul aşcendent se menţine in felul acesta. Acestă chestiune poate avea trei cauze principale:

  1. Accesul tot mai facil al populaţiei la unităţi de cazare publice (hoteluri, pensiuni, apartamente regim hotelier) şi expansiunea din ultimii ani a turismului national şi internaţional.
  2. Preocuparea superficială a personalului unităţilor de cazare de a depista infestările şi de aplica măsuri eficiente de combatere în timp util prin apelarea la specialişti autorizaţi şi certificaţi în acest sens
  3. Multitudinea de persoane şi companii din piaţa DDD care prestează servicii deficitare legate de această problemă prin prisma faptului ca nu au know-how-ul necesar, aparatura sau substanţele adecvate gestionarii unei astfel de probleme“

Astfel ne dam seama ca nici România sau capitala nu e ferită de problemele ce au devenit tot mai pregnante in occident. În Franţa, spre exemplu, situţia pare mult mai gravă

Situaţii similare şi în alte state europene:

Guvernul francez a demarat în 2020 o campanie împotriva ploşniţelor în urma creşterii numărului de infestări.

Insectele au fost aproape distruse în Franţa în anii 1950, dar a existat o renaştere în ultima vreme din cauza călătoriilor globale şi a rezistenţei lor la insecticide.

Ca răspuns la această problemă, guvernul a lansat o campanie naţională care include o linie telefonică de informare şi un site web.

Site-ul afirmă că oricine poate fi afectat şi că prezenţa ploşniţelor – cunoscută ştiinţific ca Cimex lectularius – nu este rezultatul unor condiţii insalubre.

Cum puteti gasi profesinisti axaţi pe exterminarea ploşniţelor de pat?

Rezultate excepţionale în combaterea ploşniţelor se pot obţine doar după ani de experienţă în astfel de tratamente şi doar cu substanţe şi aparatura adecvate: Dezinsectie, Deratizare si Dezinfectie SRL ( Servicii de deratizare ) Adresă: Strada Vigoniei 6, Bucureşti 040341 – Telefon: 0765 444 422 este una din firmele DDD care oferă astfel de tratamente în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici