Abulici în materie de politică externă

Nu mai este un secret pentru nimeni că, în materie de politică externă, România are mari probleme. Dincolo de aspectul legat de incoerenţa declaraţiilor şi de faptul că instituţiile fundamentale ale statului nu abordează problemele din acest sector în mod unitar, şi pe fondul percepţiei unor subiecte delicate sunt probleme care se repercutează în acelaşi mod haotic şi la nivelul politicienilor.

1 afișare
Imaginea articolului Abulici în materie de politică externă

Abulici în materie de politică externă

Problemele majore ale politicii externe româneşti sunt tratate de factorii de decizie în stat de pe poziţii adverse. Un exemplu grăitor este problema Kosovo unde fiecare spune ce îl taie capul. De la instalarea la putere a actualei guvernări, în decembrie 2004, şi până la mijlocul acestei luni, România a respins ideea de independenţă, iar preşedintele Traian Băsescu s-a declarat recent împotriva unor prevederi din Planul Ahtisaari. La mijlocul acestei luni, fără să anunţe Bruxellesul în prealabil, premierul a exprimat o poziţie contrară, afirmând că Planul Ahtisaari reprezintă o soluţie pentru Kosovo. Ultimul care a ieşit public pe această temă a fost ministrul Apărării, Theodor Meleşcanu, care a anunţat că autorităţile române se pregă- tesc pentru cel mai pesimist scenariu în provincia Kosovo. „Eu consider că este o situaţie foarte tensionată. (...) Riscul e fie să se adopte o rezoluţie sau o decizie a ONU (...) pentru a se recunoaşte independenţa provinciei, care va fi recunoscută de SUA şi de alte state, probabil, şi să avem o reacţie violentă din partea comunităţii sârbe, fie ca, prin amânarea unei decizii privind independenţ a, populaţia albaneză din Kosovo să treacă la acţiuni violente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici