Armata lucrează cu calculatoare „abac” care se dezintegrează de bătrâneţe

România e o ţară NATO care a cumpărat două fregate britanice cu 185 milioane de dolari şi care visează să cumpere avioane F16, Grippen sau Taifun cu 4 miliarde de euro. În acelaşi timp, sistemul informatic al Ministerului Apărării, vital pentru securitatea ţării, este la pământ. Aplicaţii de bază, cum sunt programele de contabilitate şi calcul al salariilor, sunt aşa de vechi şi concepute atât de prost, încât nu pot rula decât pe calculatoare de primă generaţie. Aceste calculatoare nu se mai găsesc, nici măcar componente ale acestora, nici la mâna a doua. IT-iştii din minister au încropit cât s-a putut, dar au ajuns la capătul resurselor. Problema a fost semnalată „la nivel înalt”, dar nu s-a luat nicio măsură.

1 afișare
Imaginea articolului Armata lucrează cu calculatoare „abac” care se dezintegrează de bătrâneţe

Armata lucrează cu calculatoare „abac” care se dezintegrează de bătrâneţe

Totul a ieşit la iveală în cursul lunii trecute, când, pe un forum de discuţii online, s-a lansat o dezbatere legată de constrângerea rulării exclusiv pe platforma Microsoft Windows a unor programe electronice utilizate de diverse instituţii ale statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici