Băncile pot obţine cash la schimb cu obligaţiuni în euro ale României emise la extern

De astăzi, băncile pot face rost de lichidităţi de la BNR cedând la schimb portofolii de obligaţiuni în euro emise de Finanţe pe piaţa externă.

5 afișări
Imaginea articolului Băncile pot obţine cash la schimb cu obligaţiuni în euro ale României emise la extern

Băncile pot obţine cash la schimb cu obligaţiuni în euro ale României emise la extern (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Chiar dacă banca centrală va livra lei în schimbul acestor active denominate în euro, leii respectivi vor putea fi folosiţi de banca implicată într-o astfel de operaţiune şi pentru a obţine euro de pe piaţa de swap valutar.

Este o nouă măsură prin care banca centrală extinde gama de instrumente care le permit băncilor să aibă acces la cash în eventualitatea în care pe piaţă apar sincope de lichiditate sau atunci când o bancă pierde accesul la piaţa interbancară din diferite motive care îi afectează profilul de risc.

De la începutul crizei, operaţiunile de tip repo prin care BNR furnizează finanţare în schimbul unui colateral au crescut în importanţă pentru reglarea lichidităţii de pe piaţă, iar gama de active acceptate drept garanţii a ajuns să includă şi titlurile de stat emise în euro pe piaţa locală.

De-acum intră şi titlurile în euro emise pe piaţa externă, alături de obligaţiunile în lei emise de instituţii financiare şi internaţionale - portofoliul existent al acestora din urmă nefiind substanţial.

BNR va evalua aceste noi active prin deducerea unei marje de 8% din valoarea de piaţă.

Află mai multe despre noua măsură a BNR pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici