Ce mai pot face scriitorii?

Romania de astazi nu este inca o tara “asezata”, in sensul in care se exprima Dinicu Golescu atunci cand ne compara cu societatile Occidentale ale vremii. Momentul de explozie al libertatii s-a prelungit in aventuri ale libertatii, naive sau parsive, grotesti sau tragice, cum au fost cascada de guverne din primele clipe, “democratia in direct de la TV, CPUN, martie – Targu Mures, Piata Universitatii, mineriadele, dosariadele si haosul politico-parlamentar (ambele in plina desfasurare), dar intarzie sa-si afle cursul democratic normal. Decizie politica viciata de interese, discurs public de regula nesincer, nemanierat si intr-o cheie culturala penibila. Dezbaterile – sa le zicem – de idei ale matadorilor din spatiul public, in general de o joasa calitate intelectuala (si morala).

1 afișare
Imaginea articolului Ce mai pot face scriitorii?

Ce mai pot face scriitorii?

In aceasta democratie emergenta – cum se spune mai nou – intelectualilor le revine o fireasca si legitima misiune. O cultura politica si a democratiei este de neconceput fara cei pe care, cinic dar in deplina cunostinta de cauza, Stalin ii numea “ingineri ai sufletului omenesc”, adica creatorii de arta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici