CNSAS fluiera in biserica

Afirmatiile recent facute de Mircea Dinescu, referitoare la calitatea de ofiter a fostului mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, au alertat imediat conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Dupa doar o zi, Patriarhia a depus la CNSAS o sesizare impotriva lui Dinescu.

1 afișare
Imaginea articolului CNSAS fluiera in biserica

CNSAS fluiera in biserica

Reclamatia, semnata de secretarul Sfintului Sinod Vicentiu Ploiesteanu, va fi discutata in cadrul Colegiului saptamina viitoare. Indiferent de conflictul Dinescu - BOR, CNSAS va analiza totusi dosarele membrilor Sfintului Sinod, pina la alegerea noului Patriarh. (Departamentul Politic) Desi oficialii CNSAS au refuzat sa comenteze continutul sesizarii, pozitiile publice deja luate de catre reprezentantii clerului au fost explicite. Concret, Patriarhia considera declaratiile lui Mircea Dinescu, aparute intr-un cotidian central, incompatibile cu statutul de membru al CNSAS si sugereaza ca pozitia acestuia intra chiar sub incidenta legii penale. Citind chiar din legea referitoare la accesul la dosarele fostei Securitati, reprezentantii Patriarhiei au subliniat ca "sustragerea, tainuirea, falsificarea, contrafacerea, deteriorarea sau distrugerea dosarelor, registrelor si a oricaror documente ale Securitatii se pedepsesc potrivit legii penale, maximul pedepsei majorindu-se cu 2 ani si ca eliberarea de informatii din dosare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani". BOR nu a ezitat sa reproduca pasaje intregi din legea de functionare a CNSAS, din care reiese ca "darea spre publicitate a unor date sau informatii din dosare, necorespunzatoare adevarului, de natura sa lezeze viata, demnitatea, onoarea sau reputatia unei persoane constituie infractiune", ca urmare se pedepseste si ea cu inchisoare - de la 3 luni la 3 ani. La fel, prezentarea denaturata a datelor din dosarul de Securitate "in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii" constituie si ea infractiune. Tot potrivit legii, CNSAS este obligat sa judece cazurile de abatere disciplinara atit ale functionarilor cit si ale membrilor Colegiului - situatie in care, dupa parerea Sfintului Sinod, se incadreaza perfect si Mircea Dinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici