CNSAS scoate de la naftalina dosarele ierarhilor BOR

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor fi verificati de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

1 afișare
Membrii CNSAS spun ca nu vor sa se trezeasca cu un viitor Patriarh al României care a dat note informative la Securitate. Cu toate acestea, Consiliul a fost acuzat, de catre Forumul Civic Românesc, ca ascunde dosarele Inaltelor fete bisericesti. Colegiul a depus cereri la SRI si SIE pentru verificarea posibililor candidati pentru scaunul patriarhal. Este vorba despre o reverificare care vizeaza aproximativ 12 persoane, mitropoliti si arhiepiscopi. Forumul Civic Român (FCR), alianta care grupeaza 19 organizatii non-guvernamentale, a cerut, ieri, CNSAS sa verifice 25 de nume ale Inaltilor prelati care conduc Biserica Ortodoxa Româna. Conducerea asociatiei spune ca, în iulie anul trecut, a înaintat Colegiului CNSAS o lista cu 26 de astfel de nume. De atunci, CNSAS nu a dat decât un singur verdict de necolaborare în legatura cu unul dintre acestia, scrie site-ul realitatea.net. Pâna acum, prelatii au fost scutiti de controlul Colegiului, la insistentele Bisericii Ortodoxe, care a propus o verificare interna proprie. Este pentru prima data când membrii consiliului fac un demers de deconspirare a Inaltelor fete bisericesti. Pe lista „neagra” se afla nume precum Patriarhul Teoctist, mitropolitii Bartolomeu Anania, Daniel, Teofan si Teodosie. Se pare ca Daniel, mitropolitul Moldovei, a stat timp de sase ani in Elvetia, in regimul comunist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici