Criza a creat panică în rândul celor bogaţi. Fug să-şi adăpostească averile

Cele mai bogate familii din lume s-au îmbarcat într-o campanie de limitare a pagubelor concentrându-se mai puţin pe sporirea averilor, iar unele sunt atât de îngrijorate încât îşi plasează banii în "portofolii de criză", în condiţiile în care turbulenţele financiare erodează bogăţia.

4 afișări
Imaginea articolului Criza a creat panică în rândul celor bogaţi. Fug să-şi adăpostească averile

Criza a creat panică în rândul celor bogaţi. Fug să-şi adăpostească averile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să le explicăm clienţilor că în aceas­tă perioadă nu pot face bani, ci trebuie să-şi conserve averile", spune Ivan Adamovich, director în cadrul băncii elveţiene Wegelin.

Pe fondul inflaţiei ridicate şi al nivelului extrem de scăzut al dobânzilor, mulţi oameni bogaţi îşi asumă noi riscuri numai pentru a-şi conserva averile, spun bancherii privaţi. "Deja inflaţia este superioară ratelor dobânzii pe multe pieţe. Trebuie să-ţi asumi nişte riscuri", declară Pierre de Weck, director de private wealth management în cadrul Deutsche Bank.

Adamovich arată că un portofoliu menit să protejeze averile oamenilor în faţa unei cata­strofe globale a atras interes în creştere pe fondul extinderii turbulenţelor financiare în ultimele luni.

Acest tip de portofoliu alocă o treime din bani pentru aur, o treime pentru acţiuni defensive şi diversificate şi o treime titlurilor ţărilor dezvoltate ultra sigure.

Adamovich spune că interesul pentru portofoliu se limitează de obicei la cei mai paranoici clienţi, dar acesta este în creştere şi în rândul oamenilor care au asistat la crize anterioare în Europa.

"Nu este vorba neapărat de oameni în vârstă, ci de oameni care sunt foarte speriaţi", declară acesta.

Citeşte mai multe despre cele mai bogate familii din lume pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici