Cum îţi poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu

Pe lângă alte modificări majore care ţin de contractele de muncă şi de timpul de lucru, Guvernul a schimbat, prin noul Cod al Muncii, şi câteva aspecte legate de concediul de odihnă. Cea mai importantă modificare este cea care stabileşte numărul de zile de concediu neîntrerupt pe care patronul este obligat să vi le dea. Aşa că, dacă vrei să pleci în vacanţă şi tocmai te pregăteşti să depui cererea de concediu, fii sigur că ştii care îţi sunt drepturile.

12 afișări
Imaginea articolului Cum îţi poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu

Cum îţi poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Una dintre modificările semnificative pe care le aduce noul Cod al Muncii în legătură cu concediul de odihnă este cea care prevede câte zile poţi pleca fără întrerupere.

Dacă până acum, din cele peste 20 de zile lucrătoare, angajatorul era obligat să îţi dea 15 fără întrerupere, explicaţia fiind aceea că salariaţii au nevoie de minimum două săptămâni legate de repaus pentru a se reface după un an de muncă, de la intrarea în vigoare a noii legi, perioada s-a redus la 10 zile.

Asta nu înseamnă că nu îţi mai poţi lua un concediu mai lung de 10 zile odată, dar pot exista cazuri în care patronul să îţi refuze o vacanţă mai lungă, pentru că are legea de partea sa.

Durata efectivă a concediului sau alte dispoziţii legate de perioada de repaus se pot stabili şi prin contractele colective de muncă sau prin regulamentele interne, dar cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Angajatorul este obligat să îţi acorde cele peste 20 de zile de concediu în fiecare an, iar efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile excepţionale prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil. Angajatorul este, de asemenea, obligat să acorde angajatului zilele de concediu neefectuate până la sfârşitul anului următor.

Citeşte mai multe despre cum îţi poate afecta noul Cod al Muncii perioada de concediu pe www.incont.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici