Demiteri după accidentele în lanţ

Ministrul Internelor, Cristian David, a dispus, sâmbătă, eliberarea din funcţie a şefului Direcţiei Poliţiei Rutiere - comisar şef de poliţie Dumitru Jianu şi a şefului Poliţiei Autostrăzi - comisar şef Axente Mihai, după cele două accidente în lanţ produse, cu o zi în urmă, pe Autostrada Soarelui.

1 afișare
Imaginea articolului Demiteri după accidentele în lanţ

Demiteri după accidentele în lanţ

Potrivit unui comunicat al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), această măsură are la bază analiza modului de acţiune al poliţiştilor în cazul accidentului produs pe Autostrada Soarelui, care a evidenţiat faptul că, deşi aveau dispoziţii clare, cei doi poliţişti cu funcţii de comandă nu au gestionat corespunzător resursele umane şi logistice avute la dispoziţie, au demonstrat atât o abordare superficială în ceea ce priveşte activităţile de prevenire şi monitorizare a traficului rutier, cât şi o lipsă de coordonare a efectivelor din subordine care, prin acţiunea lor pasivă, au pus în pericol siguranţa traficiului rutier, cu consecinţe grave.
     Atribuţiile de coordonare ale celor două structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române vor fi asigurate de către adjuncţii celor doi ofiţeri eliberaţi din funcţie.
     Ministrul Cristian David a convocat, în această dimineaţă, Comitetul Operativ în cadrul căruia vor fi prezentate şi analizate concluziile asupra modului de îndeplinire, de către toate structurile MIRA cu atribuţii în gestionarea acestei situaţii, a dispoziţiilor privind intensificarea activităţilor de supraveghere a traficului, în vederea fluidizării acestuia, dispoziţii transmise la data de 14 iunie, cu ocazia deschiderii sezonului estival.

Trebuie să ne schimbăm mentalitatea
     Accidentul rutier produs, vineri, pe autostrada Bucureşti-Constanţa putea fi evitat dacă poliţia îşi făcea datoria şi avertiza şoferii asupra norului gros de fum de pe traseu, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
     Şeful Executivului a precizat că a fost informat de ministrul de Interne în legătură cu accidentul înregistrat vineri şi a apreciat că "inconştienţa" unora dintre cetăţeni conduce la situaţii care impun o intervenţie rapidă a autorităţilor.
     "Nu sancţionarea este elementul fundamental pe care trebuie să se bazeze acţiunea poliţiei rutiere, ci pe încercarea de a preveni asemenea accidente, prin misiuni de patrulare de-a lungul autostrăzii şi a drumurilor europene. Trebuie o schimbare fundamentală a mentalităţii celor care lucrează în poliţia rutieră, să se adapteze noilor condiţii", a spus Tăriceanu.
     Premierul s-a referit şi la conducătorii auto care depăşesc viteza maximă admisă de circulaţie pe autostrăzi, ceea ce favorizează producerea de accidente.
     "Nu mai vorbesc că gardul de protecţie din lungul autostrăzii a fost vandalizat, furat, iar pe autostradă, dacă nu se întâmplă să fie o perdea de fum, atunci întâlnim câini, căruţe, biciclişti, tractoare, lucru care este absolut inacceptabil", a spus Tăriceanu.
     "Ne găsim într-o situaţie unică în Europa. La noi, furatul oricărui obiect de metal devine pentru unii o preocupare majoră şi cred că poliţia aici trebuie să-şi facă treaba. Nu este Ministerul Transporturilor de vină că se fură pe autostradă", a spus şeful Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici