Editorial Cristian Tudor Popescu: Luciafărul nemerniciei româneşti

e2-e4. Atât ştia din jocul de şah, această primă mutare când joci cu albele, marele maestru Ostap Bender, orice continuare fiind învăluită în negură. Ceea ce nu l-a împiedicat să ţină o prelegere despre haş şi apoi să susţină un simultan la 30 de mese cu amatorii din orăşelul Vasiuki. Finalul a fost o încăierare cruntă, în care au dat vasiukienii, a dat şi Ostap, care cu tablele de şah, care cu piesele.

8 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Luciafărul nemerniciei româneşti

Editorial Cristian Tudor Popescu (Imagine: Simona Dumitriu/Mediafax Foto)

Ostap Bender, eroul lui Ilf şi Petrov, nu era profesor, era un escroc mândru de meseria lui. Pe "profesorii" care au dat foaia albă, au încercat să copieze şi au fost eliminaţi, au luat sub 5, au pus pe hârtie propoziţii ca: "învăţarea devine mai captivă", "În «Sara pe deal» merg oile la păscut", "poemul Luciafărul exprimă expresia absolvită pe care le atinge gândirea poetului" - nu i-a luat nimeni la palme, deşi, după părerea mea, ar fi meritat. E-adevărat, sunt şi greu de pălmuit pentru că sunt mulţi, înspăimântător de mulţi.

Dincolo de ignoranţa acestor zerouri cu diplome, ceea ce frapează este atitudinea: cum să te duci să dai examen ca să devii profesor, când măcar un lucru ştii foarte bine, că eşti un habarnamist, vrei să mai nenoroceşti cu sânge rece nişte zeci, sute de adolescenţi, făcându-i asemenea ţie, nemernicule?

Presa bâlcistă a reţinut în legătură cu bac-ul de anul acesta că subsemnatul aş fi spus: "diplomele de bac nu mai fac doi bani". Continuarea au dat-o de-o parte fără să clipească: "Diplomele de bac nu mai fac doi bani, astăzi, dacă nu ştii să faci ceva util". Ce s-a întâmplat la examenul de titularizare nu e altceva decât o sumbră ilustrare a acestei fraze. Toţi aceşti impostori care vor să fie profesori n-au fost cu câţiva ani în urmă elevi? N-au luat bac-ul cum l-au luat, unii cu note mari?

Citeşte continuarea editorialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici