Eolienele din România au produs în şase luni de două ori mai mult decât în tot anul trecut

Marele câştigător al "hârtiilor verzi" subvenţionate de stat este grupul ceh CEZ, care a încasat 19 milioane de euro. Producătorii de energie verde au câştigat astfel mai mult în şase luni din 2011 decât în tot anul trecut din schema de sprijin acordată de statul român pentru aceste investiţii. În linii mari, acesta este bilanţul verde al primului semestru din 2011.

11 afișări
Imaginea articolului Eolienele din România au produs în şase luni de două ori mai mult decât în tot anul trecut

Eolienele din România au produs în şase luni de două ori mai mult decât în tot anul trecut (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, în primul semestru al anului s-au emis circa 750.000 de certificate verzi în valoare de 41,2 milioane de euro, cu 11% mai mult comparativ cu valoarea înregistrată în întreg anul 2010 când au fost emise peste 676.000 de astfel de instrumente pentru energia eoliană, solară, hidro şi biomasă.

Comparativ cu primele şase luni din 2010, valorile sunt de 4 ori mai mari atât în cazul certificatelor verzi emise, cât şi al banilor încasaţi de producătorii verzi. Certificatul verde reprezintă modul în care statul român a ales să sprijine investiţiile în energiile regenerabile, fără acest mecanism proiectele eoliene sau solare nefiind rentabile.

Citeşte mai multe despre energia verde din România pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici