Extrema dreapta ungară îşi înfiinţează gărzi negre pentru a se apăra de „atacurile româneşti“

Extremiştii de dreapta din Ungaria şi-au anunţat intenţia de a-şi crea o grupare paramilitară, pentru a fi pregătiţi împotriva potenţialelor agresiuni venite din România sau Slovacia, relatează corespondentul RFI la Budapesta. Liderul formaţiunii Jobbik, Gabor Vona, a declarat, la televiziunea naţională, că ungurii sunt supuşi atât pericolelor interne, cât, mai ales, celor externe. Acestea ar veni, în special, din partea României, „care are potenţialul (ca şi Slovacia) de a ataca Ungaria” şi „a cărei armată face deja manevre pentru a ocupa teritorii de peste Tisa”. Pentru „a contracara” aceste ameninţări, Jobbik (formaţiune desprinsă din partidul conservator Fidesz al lui Viktor Orban) propune crearea „Gărzii Ungare”, scrie şi cotidianul Nepszabadsag, preluat de Rompres.

1 afișare
Imaginea articolului Extrema dreapta ungară îşi înfiinţează gărzi negre pentru a se apăra de „atacurile româneşti“

Extrema dreapta ungară îşi înfiinţează gărzi negre pentru a se apăra de „atacurile româneşti“

Gruparea ar urma să fie un organism paramilitar „pentru apărare civilă”, ai cărei membri ar urma să poarte uniforme negre (aceleaşi ca în cazul grupării fasciste „Crucea cu săgeţi”, ce a condus Ungaria de facto în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial). Agnes Vadai, un înalt reprezentant al Ministerului Apărării, a încercat să-i calmeze pe extremişti, explicând că argumentul lui Jobbik este „prostesc”, de vreme ce ţările membre ale NATO au aceleaşi valori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici