Guvernul şi criza au alungat 13.000 de investitori din piaţă. Bursa numără investitorii pe degete

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns să numere pe degete investitorii rămaşi în piaţă, ultimii trei ani de criză lasându-i răni adânci: indicii bursieri nici acum nu au recuperat din scăderi, iar numărul investitorilor activi este la minim. Nicio companie nu s-a listat, iar de privatizări pe bursă nici nu poate fi vorba.

10 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi criza au alungat 13.000 de investitori din piaţă. Bursa numără investitorii pe degete

Guvernul şi criza au alungat 13.000 de investitori din piaţă. Bursa numără investitorii pe degete (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Numărul de investitori activi la bursă a atins în luna septembrie cel mai redus nivel din 2005, anul în care BVB a început să publice primele date statistice privind evo­luţia numărului de conturi active de pe piaţă.

Numărul de conturi prin care investitorii au cumpărat acţiuni în luna septembrie a fost de doar 2.800, nivel minim absolut în ultimii şase ani, deşi corecţiile din anul 2011 nu au fost nici pe departe la fel de abrupte precum cele suferite de bursă în 2008, când indicii s-au prăbuşit cu peste 75%.

Şeful Bursei spune că ştirile negative venite zilnic de pe plan internaţional coroborate cu măsurile luate de Guvern anul trecut privind creşterea impozitării şi îngreunarea activităţii investitorilor pe bursă, prin raportări suplimentare, sunt principalii factori care au condus la situaţia din prezent.

"În 2007, când toate pieţele erau la maxime aveam 20.000 de conturi pe bursă. O mare parte din investitori au ieşit când a căzut Lehman Brothers. Când piaţa a început să-şi revină în 2009, au revenit timid şi investitorii. În anul 2010 s-au luat însă două decizii care n-au fost pe placul investitorilor, respectiv obligativitatea raportării la ANAF de patru ori pe an şi încă o raportare la sfârşit de an. Totodată a fost introdus impozitul de 16% pe profitul realizat la bursă pentru deţineri de peste un an faţă de 1% cât era anterior. A crescut TVA de la 19% la 25%, iar veniturile bugetarilor s-au redus cu 25%. Cum ar fi putut BVB să crească numărul de conturi active în condiţiile acestea ?", se întreabă retoric Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici