Ierarhizarea universităţilor: Angajatorii vor şti de unde să recruteze cei mai buni angajaţi

Absolvenţii de licenţă vor afla care sunt cele mai bune programe de masterat la care se pot înscrie în jurul datei de 1 septembrie, acesta fiind termenul la care se va finaliza proiectul de clasificare a universităţilor, prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale şi început în luna martie a acestui an.

4 afișări
Imaginea articolului Ierarhizarea universităţilor: Angajatorii vor şti de unde să recruteze cei mai buni angajaţi

Ierarhizarea universităţilor: Angajatorii vor şti de unde să recruteze cei mai buni angajaţi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Ierarhizarea programelor de studii va avea efecte multiple: în primul rând vom şti cum se vor aloca banii publici. A fost un caz în care o universitate de medicină din ţară avea procente de reuşită la rezidenţiat de 70%, în timp ce la altă universitate, procentul era de 3%, dar ambele primeau aceeaşi finanţare de la buget. Primul efect al acestei clasificări este acela de a aloca în mod corect finanţarea de la bugetul de stat", a spus Mircea Miclea, fost ministru al educaţiei şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie. Deşi se lucrează la clasificare încă din martie, metodologia procesului a fost aprobată abia miercuri de către Guvern. În fiecare an, statul alocă pentru universităţile de stat finanţări în valoare totală de 1% din PIB (peste 1,2 mld. euro).

Topul este realizat de către experţi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi specialişti din cadrul unei asociaţii internaţionale, Asociaţia Universităţilor Europene (EUA). Criteriile luate în considerare la realizarea acestei clasificări sunt calitatea cercetării, calitatea educaţiei, serviciile acordate studenţilor şi capacitatea administrativă a instituţiei.

Citeşte mai multe despre ierarhizarea universităţilor pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici