Misterul din spatele unui celebru tablou semnat Jan van Eyck

Portretul soţilor Arnolfini, realizat de Jan van Eyck în 1434, la Bruges, este unul dintre cele mai populare tablouri expuse la Galeria Naţională din Londra, informează Gândul.

5 afișări
Imaginea articolului Misterul din spatele unui celebru tablou semnat Jan van Eyck

Misterul din spatele unui celebru tablou semnat Jan van Eyck (Imagine: www.dailymail.co.uk)

Capodopera a servit drept inspiraţie pentru pictori precum Velázquez sau David Hockney şi a ajuns să fie un simbol al căsătoriei, cu toate că identitatea personajelor nu a fost certificată nici până astăzi. Carola Hicks, istoric de artă, a încercat să pună în context elementele tabloului pentru a stabili cine este cuplul pictat de van Eyck.

Cuplul

Membrii familiei Arnolfini din Italia se numărau printre cei mai prosperi comercianţi străini care trăiau în secolul al XV-lea în Bruges. Ei ai intrat în istorie graţie priceperii într-ale negoţului, dar şi pentru că au fost primii comercianţi bancheri din oraş. Specialiştii spun că ar putea fi vorba despre Giovanni di Nicolao Arnolfini şi soţia sa, Costanza Trenta. Cei doi s-au căsătorit în 1426.

Sarcina

Giovanni şi Constanza nu au avut copii. Constanza a murit în 1433, cu un an înainte de realizarea portretului. Se poate ca tabloul să fie un omagiu adus ei din pricina speculaţiilor că femeia ar fi murit în timpul sarcinii. Artiştilor le plăcea să picteze femei însărcinate, chiar dacă, în realitate, acestea nu aşteptau un copil, fertilitatea fiind considerată o calitate necesară unei soţii. În tablou există şi alte simboluri ale fertilităţii precum patul şi covorul roşu - considerat un lux la vremea aceea, asociat cu încăperea destinată naşterii.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici