O mie de comune şi oraşe mici din România sunt în faliment, cu conturi blocate şi fără bani de salarii

O tremie dintre comunele din România – adică aproape 1.000 de unităţi administrative din totalul celor 2.861 de comune din România - se află în pragul falimentului, nu doar pentru că toate au luat credite şi nu le mai pot returna, ci pentru că nu mai au venituri şi nu mai au bani să funcţioneze - de fapt, unele, nu mai au bani nici pentru salariilor angajaţilor, informează Ziarul Financiar.

4 afișări
Imaginea articolului O mie de comune şi oraşe mici din România sunt în faliment, cu conturi blocate şi fără bani de salarii

O mie de comune şi oraşe mici din România sunt în faliment, cu conturi blocate şi fără bani de salarii (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Două comune din judeţul Iaşi, Vlădeni şi Popricani au luat în 2008, bani prin programul SAPARD pentru reabilitatea infrastructurii rutiere. Câte un milion de euro fiecare. Lucrările au fost efectuate prost, iar UE a cerut banii înapoi. Cum cele două comune nu au avut banii, conturile le-au fost blocate, dar penalităţile au mers înainte. Fiscul şi-a vrut şi el banii. În 2009, printr-o hotărâre de guvern executarea silită a creanţelor pentru cele două primării a fost blocată pentru şase luni. Dar timpul s-a scurs şi nimic nu s-a întâmplat. În vară, autorităţile judeţene au promovat un act normativ prin care Guvernul să preia datoriile celor două comune, salvându-le astfel, de la falimentul în care sunt de facto. Nimic nou până astăzi.

O tremie dintre comunele din România - adică aproape 1.000 de unităţi administrative din totalul celor 2.861 de comune din România - se află în pragul falimentului, nu doar pentru că toate au luat credite şi nu le mai pot returna, ci pentru că nu mai au venituri şi nu mai au bani să funcţioneze - de fapt, unele, nu mai au bani nici pentru salariilor angajaţilor. Au contractat lucrări de investiţii şi nu mai pot plăti, furnizorii, la rândul lor, sunt plini de datorii şi nu mai pot păsui pe nimeni, drept urmare s-au adresat Justiţiei. Bani de salarii nu mai sunt, cu atât mai puţini bani pentru plata ajutoarelor sociale la care comunităţile sunt obligate, spune Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi (Dâmboviţa), preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

Premierul Emil Boc i-a cerut săptămâna trecută ministrului de interne Traian Igaş să-i prezinte o situaţie pănă miercuri şi să găsească modalităţi de ajutorare a comunelor aflate în faliment.

Citeşte mai multe despre comunele şi oraşele mici aflate în faliment pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici