Operaţiunea "Sfânta Lumină": Află cum a organizat Patriarhia reţeaua care aduce lumină de la Ierusalim

3.224 de kilometri călătoresc cu avionul delegaţii Patriarhiei pentru a aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Să ia flacăra Învierii de la Biserica Sfântului Mormânt din Israel şi să aterizeze cu ea în la Bucureşti, în câteva ceasuri, e însă floare la ureche. Adevărata încercare este să ducă lumina de la Ierusalim până în ultimul cătun din ţară în câteva ore.

9 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea "Sfânta Lumină": Află cum a organizat Patriarhia reţeaua care aduce lumină de la Ierusalim

Operaţiunea "Sfânta Lumină": Află cum a organizat Patriarhia reţeaua care aduce lumină de la Ierusalim (Imagine: Shutterstock)

Reţeaua bine pusă la punct a Bisericii Ortodoxe Române va intra însă în funcţiune sâmbătă seara, iar în toate eparhiile, protopopiatele şi parohiile din ţară fiecare are misiunea lui, clar stabilită. Ca şi în ceilalţi ani, în care flacăra de la Ierusalim a ajuns la majoritatea bisericilor româneşti, orarul e clar, preoţii sunt la posturi şi nicio întârziere nu este permisă. 16.000 de preoţi şi 20.000 de oameni fără rang bisericesc sunt angajaţi în bisericile din România şi toţi vor fi la slujbă, sâmbătă seara.

În această dimineaţă, în vinerea dinaintea Învierii, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a plecat spre Ierusalim cu un charter special, care a străbătut 1.612 km până la destinaţie. Delegaţii vor sta la la Ierusalim până sâmbătă, între 12:00 şi 14:00, când Lumina coboară la Biserica Sfântului Mormânt, iau flacăra Învierii şi se îndreaptă spre aeroport.

Lumina Sfântă arde în două lămpi speciale, în care se află un combustibil considerat suficient de sigur de Autoritatea Aeronautică Română pentru a fi transportat cu avionul. Potrivit părintelui Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, avionul care aduce lumina la Bucureşti aterizează, sâmbătă, în jurul orei 18:00, pe Aeroportul Internaţional "Henry Coandă".

Feţe bisericeşti de la toate eparhiile din ţară ale Patriarhiei Române vor fi deja la Otopeni, cu felinarele pregătite, să ia flacăra Învierii şi să o ducă spre protopopiatele din zona lor. Cei ce vin de departe, lasă tot în seama avioanelor minunea de a duce lumina la ei acasă, înainte de începerea slujbei. Şi astfel, Lumina Sfântă mai străbate, de la Otopeni, 435 km până la Oradea, 411 km până la Baia Mare, 404 km până la Timişoara ori 322 până la Cluj. Cei din judeţele mai apropiate fac drumul până la eparhie cu maşina, unde îi aşteaptă reprezentanţii protopopiatelor.

Citeşte mai multe despre operaţiunea Sfânta Lumină pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici