Opinie Adrian Vasilescu: Companiile statului: sfârşitul răsfăţului?!

Încercările nereuşite ale autorităţilor de salvare a companiilor cu capital de stat, repetate an de an, au lovit dramatic piaţa de consum. Ineficienţa multora dintre aceste companii nu a putut fi vindecată decât rareori şi pentru durate scurte.

4 afișări
Imaginea articolului Opinie Adrian Vasilescu: Companiile statului: sfârşitul răsfăţului?!

Opinie Adrian Vasilescu: Companiile statului: sfârşitul răsfăţului?! (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În aceste condiţii, nu-i de mirare că în ceea ce priveşte corelaţia venituri-cheltuieli, esenţială în orice tip de economie, a continuat să fie confundat efectul cu cauza. Societatea românească s-a obişnuit să vadă doar efectul. Şi anume: veniturile întreprinderilor statului, mici, nesemnificativ de mici. Fără să vadă cauza: valoarea pe care pieţele o recunosc rezultatelor muncii acestor întreprinderi, fie ele bunuri economice, fie servicii. Baza fiind munca însăşi. Rău organizată.

Până când munca nu va fi rodul unei munci competitive, bine organizate, orientate cu faţa spre piaţă, nici veniturile nu vor fi cele dorite. Şi nici salariile plătite muncitorilor şi specialiştilor n-au cum să fie mai mari. Există o lege economică de fier: dacă salariile cresc fără a fi însoţite de productivitate şi eficienţă, nu se mai poate obţine profit decât prin explozia inflaţiei. Salariile, deşi inflaţia creşte, n-au cum să crească şi ele. Fiindcă nu-s legate de preţuri, ci de muncă.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici