Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Băsescu bate la uşa nemţilor pentru finanţare

Cu fluxurile financiare din Grecia retezate, cu o Franţă care se luptă şi ea cu austeritatea şi cu atacurile asupra băncilor ei, cu o Austrie care prin băncile ei s-a extins mult mai mult decât poate duce, România trebuie să-şi găsească să-şi găsească un alt picior financiar pe care să se sprijine pentru asigurarea necesarului de finanţare pentru 2012, dar şi pentru anii viitori.

8 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Băsescu bate la uşa nemţilor pentru finanţare

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Băsescu bate la uşa nemţilor pentru finanţare (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Fără finanţare externă, România nu poate rezista întrucât resursele interne sunt prea mici.

Acum mai bine de un deceniu, pe vremea preşedintelui Emil Constantinescu şi cu o criză venită din Rusia, nemţii cu Deutsche Bank ne-au salvat de la intrarea în default. Atunci era vorba de sute de milioane de euro.
Acum însă discutăm de miliarde de euro, cât are nevoie România pentru anul viitor, atât sectorul de stat cât şi cel privat.
Nu ştiu ce a vorbit preşedintele Traian Băsescu joi la Berlin, tete-a-tete, cu cancelarul german Angela Merkel, dar sigur România are nevoie de finanţarea germană întrucât în altă parte resursele se limitează. Deutsche Bank a ţinut destul de mult să cumpere în 2005 BCR, cea mai mare bancă local, dar nu era dispusă să plătească prea mult. Austriecii de la Erste au oferit de trei ori mai mult.
De atunci, nemţii au fost mai reci cu România şi, treptat-treptat, au tăiat din finanţări. În ciuda faptului că Germania este principalul partener comercial al României, nu este şi principalul partener financiar.
Cu bancherii austrieci, francezi şi greci trimiţând miliarde de euro la Bucureşti, autorităţile române au uitat de nemţi. Parcă a fost prima dată?

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici