Reportaj: Ce spun oamenii din "Ţinutul Secuiesc" despre noua hartă a ţării

Despre autonomie la Târgu Secuiesc. Un "igen" e cu noroc, la a treia încercare. "Nu-mi spun numele", mă avertizează însă domnul tolănit pe o bancă, oprindu-se din răsucitul unei mustăţi în furculiţă.

6 afișări
Imaginea articolului Reportaj: Ce spun oamenii din "Ţinutul Secuiesc" despre noua hartă a ţării

Reportaj: Ce spun oamenii din "Ţinutul Secuiesc" despre noua hartă a ţării (Imagine: Kiss Edit/Mediafax Foto)

"Ce vrea ăsta, guvernul, (reorganizarea în opt superjudeţe n.r.) e prea puţin pentru noi. Prea puţin, dom'le. Ţinutul Secuiesc, aşa cum e, e cel mai bun, cu Covasna, Harghita şi Mureşul. Asta pentru noi e suficient. Pentru toţi locuitorii, şi maghiari, şi români, sigur că da, autonomie. Că şi românii vrea, nu numai maghiarii. A început şi românii să înţeleagă că e mai bine. Cum a scris într-o zi şi un ziar românesc, că cei care au venit de afară au văzut acolo cum merge şi vrea şi aicea ca să fie", îmi explică el. Înainte de "mulţumesc, la revedere" îmi spune că e pensionar "şi-atât" şi membru UDMR "simplu, fără funcţie". Pot să-l botez Ferenc, pentru reportaj?. "Ferenc, sigur că da, aţi ghicit din prima!" şi se depărtează.

La Sfântu Gheorghe, "micro-micro patronul" de atelier de tâmplărie, Isany Tibor, asistenta maternală Reghina, soţia sa, cântăresc autonomia pe parte economică. Şi dacă nu e definitivă,, măcar de probă să fie câţiva ani. "Sigur ca sunt pentru autonomie aici la Ţinutul Secuiesc, mai ales cu gazdasag... Cum se spune asta în româneşte, cu banii, plătim aici, consumăm aici", spune bărbatul. Apoi îi scade brusc elanul: "Eu sunt, dar cred că că n-o să vină bine pentru noi, cred că cel mai bine ar fi să facem o probă câţiva ani, da' mai mult nu ştiu să spun, că nu-s politician." Soţia sa e însă ceva mai optimistă: "Economic, mai rău nu cred că poate să fie, nu are de ce să fie mai rău. Mai bine, se poate, de ce nu, cum este Catalania în Spania, sunt regiuni, cum este în Italia, cum este în Elveţia. Nu tragem hotare, nu ne separăm, numai administrativ cred, nu? Eu zic că omul trebuie să-ncerce, până nu încercăm n-avem de unde să ştim".

Citeşte mai multe despre ce spun oamenii din "Ţinutul Secuiesc" despre noua hartă a ţării pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici