Reportajul despre romi care a fost înscris într-un concurs internaţional de jurnalism

În cadrul Competiţiei de Jurnalism pentru Dezvoltare Internaţională 2011, organizată de cotidianul britanic The Guardian, a fost înscris şi un text despre romii din România.

9 afișări
Imaginea articolului Reportajul despre romi care a fost înscris într-un concurs internaţional de jurnalism

Reportajul despre romi care a fost înscris într-un concurs internaţional de jurnalism (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Pe lista lungă a competiţiei pentru amatori, de 20 de texte, din care se vor alege finaliştii concursului, se numără şi textul "Miresele-copii ale României" (Romania's child brides), înscris la tema "Căsătoria timpurie: la ce vârstă este normal să devii femeie?".

"Măcar acum, fata mea are o casă şi un soţ iubitor. Eu n-am avut niciodată o casă..."

"Numeroasele baruri din Madrid atrag o combinaţie eclectică de oameni, de la turişti la localnici, toţi angrenaţi în conversaţii aprinse, la un pahar de sangria. Maria (35 de ani) este, însă, o altfel de localnică. În fiecare zi, îşi face loc printre turiştii entuziaşti, înarmată cu un carton, pe care are scris un mesaj, şi un pahar de plastic, în care oamenii generoşi aruncă unu-doi cenţi. Ca majoritatea romilor de origine română, Maria îşi câştigă existenţa din înfloritoarea afacere a cerşitului prin Europa".

Aşa începe reportajul despre România, care este nesemnat pentru că se află încă în competiţie. Maria nu este o "mireasă-copil", dar problema căsătoriilor timpurii este înrădăcinată în istoria familiei ei, continuă articolul. "Fetele se mărită la 15 ani, uneori la 10. Fiica mea s-a măritat la 13 ani şi acum are o fetiţă. Socrii ei au forţat căsătoria, fără ca noi să fim aici. Nu-l cunosc pe soţul ei foarte bine. Dar tatăl lui a venit şi a luat-o, n-am avut prea multe de zis. Măcar acum are o casă, un soţ iubitor, eu n-am avut niciodată o casă", se destăinuie Maria autorului (autoarei) articolului.

Jurnalistul amator face, apoi, o trecere în revistă a situaţiei României, "ţara care găzduieşte cea mai mare comunitate de romi din Europa, în jur de două milioane". Mulţi dintre aceştia trăiesc "sub limita sărăciei, în condiţii inumane", iar căsătoriile timpurii reprezintă "ieşirea din greutăţile financiare". Asta pentru că virginitatea este văzută drept un "bun, pe care familiile îl negociază contra unor sume mari de bani, astfel că toate căsătoriile sunt aranjate".

Citeşte continuarea reportajului despre romii din România pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici