Rom sau tigan?

Dupa sute de ani de suferinta cu statutul de „tigani“, romii din tara noastra revendica dreptul de a se putea autodenumi. Dreptul romilor de a-si spune simplu, pe limba lor, „rromi“ a fost recunoscut inca din februarie 2000. Ministrul de externe de la acea vreme, Petre Roman, solicita - printr-o nota - ca in documentele oficiale sa fie folosita denumirea de rom.

1 afișare
Imaginea articolului Rom sau tigan?

Rom sau tigan?

Obligati sa utilizeze un cuvant care nu este in limba lor, etnicii romi vor sa se poata autodenumi. Traiesc in corturi, in palate cu turnulete, in case darapanate si fara lumina, la marginea satului sau in apartamentul de la etajul superior, perfect integrati in societate. Pot fi chiar vecinii de vizavi, cu care schimbi cateva vorbe cand urci sau cand cobori scarile. Dar cine sunt ei pana la urma - tiganii cu care-ti ameninti copilul atunci cand face obraznicii sau romii despre care se vorbeste in documentele oficiale?

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici