Românii care au credite în franci elveţieni plătesc dublu faţă de 2007

Emoţii mari pentru cei 50.000 de români cu credite în franci elveţieni însumând 3,2 mld. euro: cursul leu/franc a sărit ieri şi pragul de 4 lei, marcând o creştere de peste 40% de la începutul anului. Faţă de nivelul din 2008 francul s-a scumpit cu nu mai puţin de 80%.

17 afișări
Imaginea articolului Românii care au credite în franci elveţieni plătesc dublu faţă de 2007

Franci elveţieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sentimentul de panică manifestat şi ieri pe pieţele externe a împins francul elveţian spre un nou maxim istoric în raport cu euro şi implicit cu leul, cursul de schimb leu/franc fiind calculat la Bucureşti în mod indirect.

BNR a afişat o paritate record de 4,0221 lei pentru un franc, conturând astfel un scenariu încă greu de crezut pentru zecile de mii de clienţi care au de rambursat credite în franci: moneda continuă să se întărească de la o zi la alta, fiind considerată un ultim refugiu sigur de către investitorii speriaţi de prăbuşirea burselor. Aversiunea faţă de risc a crescut atât de mult pe pieţele externe, încât investitorii au ignorat practic decizia surpriză de săptămâna trecută a băncii centrale a Elveţiei de a reduce dobânzile şi de a mări lichiditatea, iar plasamentele în franci au continuat să crească.

Aşa se face că la Bucureşti românii care în urmă cu patru-cinci ani erau vrăjiţi de dobânzile nominale "incredibile" la credite în franci elveţieni, care se învârteau în jurul a 4%, suportă acum un curs de schimb chiar dublu pentru a-şi achita ratele.

Citeşte mai multe despre creditele în franci elveţieni pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici