Şeful Inspecţiei Muncii: Fără semnătură electronică, Revisal nu va înlocui cărţile de muncă

Peste 1,6 milioane de români muncesc la negru- acesta este cifra avansată de preşedintele Traian Băsescu - dar pe care nicio instituţie de stat care ar putea cuantifica numărul de angajaţi nu o certifică oficial.

18 afișări
Imaginea articolului Şeful Inspecţiei Muncii: Fără semnătură electronică, Revisal nu va înlocui cărţile de muncă

Şeful Inspecţiei Muncii: Fără semnătură electronică, Revisal nu va înlocui cărţile de muncă

Dantes Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii, instituţia care trebuie să supravegheze derularea legală a contractelor de muncă, are el însuşi dificultăţi în a-şi explica situaţia, de vreme ce susţine că neclarităţile sunt cauzate de raportările diferite ale Institutului Naţional de Statistică şi Ministerul Muncii.

Mult lăudata legislaţie a muncii, intrată în vigoare în luna mai, nu aduce nici ea, la cinci luni de la aplicare, o soluţie statistică. A scos la lumină Codul muncii munca la negru, majorând numărul contractelor legale? Şi dacă da, în ce măsură? Peste un sfert (28,8%) din cele 1,1 milioane de noi contracte de muncă înregistrate de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii au fost desfiinţate, susţine el.

Pe de altă parte, noua aplicaţie de înregistrare electronică a salariaţilor (Re­visal) este doar un instrument de control al inspectorilor de muncă şi nu va înlocui cărţile de muncă - desfiinţate la începutul acestui an - atâta timp cât datele personale ale angajaţilor nu vor fi securizate şi "ga­rantate" prin semnătură electronică, este de părere Dantes Nicolae Bratu.

"Această bază de date (Revisal- n. red.) este un instrument al inspectorului de muncă, nu este nici ştat de plată şi nici carte de muncă. Pentru ca registrul să poată fi transformat într-un sistem electronic al cărţilor de muncă, ar trebui să fie mult mai complex şi aş începe prin semnătura electronică şi printr-un nivel superior de securizare a datelor", spune Bratu, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici