Statele est-europene, răţuştele cele urâte ale Europei, devin mai frumoase în ochii investitorilor speriaţi de criza din Vest

Temerile pieţelor legate de problemele financiare şi economice ale zonei euro şi tensiunile politice din SUA fac ca Europa Centrală şi de Est (ECE) să fie mai atractivă pentru investitori, însă şi aici criza a început să erodeze încrederea.

5 afișări
Imaginea articolului Statele est-europene, răţuştele cele urâte ale Europei, devin mai frumoase în ochii investitorilor speriaţi de criza din Vest

Statele est-europene, răţuştele cele urâte ale Europei, devin mai frumoase în ochii investitorilor speriaţi de criza din Vest (Imagine: Shutterstock)

ECE este văzută de investitori şi analişti ca versiunea extre­mă a Europei de Vest. Când eco­nomiile vestice cresc foar­te lent, cele estice duduie, însă când în Vest este rău, în Est este groaz­nic, scrie CNBC într-un studiu dedicat ECE.

Criza financiară şi economică a împu­ţi­nat regiunile în care investiţiile sunt în si­gu­ranţă. În acest context economiile estice, care cu numai doi ani în urmă s-au con­fruntat cu oprirea bruscă a fluxurilor de ca­pi­tal, sunt curtate de investitorii aflaţi în că­u­tare de câştiguri mari şi sigure. Ţările din regiune au luat măsuri drastice în vede­rea reducerii cheltuielilor publice şi men­ţi­nerii sub control a deficitelor bugetare pentru a recâştiga încrederea pieţelor, iar în prezent sunt considerate a fi într-o formă mai bună decât economiile occidentale.

"Statele din ECE au implementat re­forme structurale şi au mai mult succes decât ţările dezvoltate", spune Peter Mon­talto, analist la Nomura.

Costul asigurării contra defaultului (cre­dit default swap - CDS) pentru statele ECE este mai redus în ultima perioadă decât cel al economiilor din zona euro. ECE stă de asemenea mai bine la capitolul datorii, raportate la Produsul Intern Brut.

În zona euro, raportul mediu dato­rie/PIB este de 85%. În Polonia, indicatorul este de 55%, iar în Cehia şi Slovacia de 38% res­pectiv 41%, potrivit datelor Eurostat pen­tru sfârşitul anului trecut.

Acţiunea recentă a băncii centrale elve­ţie­ne de a limita cursul de schimb franc/euro pen­tru a împiedica aprecierea letală pentru economie şi pentru cei cu credite în franci din ECE a monedei elveţiene va stimula in­vestiţiile în regiune, apreciază Montalto. El a avertizat însă asupra pericolului apariţiei unor bule speculative.

Pe de altă parte, pe măsură ce criza din zona euro se intensifică, se întunecă şi pers­pec­tivele economiilor estice. Regiunea este pu­ternic expusă la fluctuaţiile din comerţul cu statele mai bogate din Europa de Vest.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici