Interviu cu medicul Suzana Pretorian despre programul de imunitate respiratorie şi recuperarea respiratorie post covid-19

  • Anumite proceduri balneare cresc apărarea locală la nivelul mucoaselor tractului respirator şi ajută la îmbunătăţirea ventilaţiei pulmonare.
  • Cele mai frecvente sechelele lăsate de infecţiile respiratorii grave (în particular de Covid-19) sunt reprezentate de fibroza pulmonară, scăderea capacităţii respiratorii şi boala vasculară pulmonară, mai exact hipertensiunea pulmonară.
  • Un ansamblu de proceduri respiratorii împreună cu terapiile balneologice specifice staţiunii Sovata au ca efect suplimentar întărirea imunităţii generale a organismului.
334 afișări
Imaginea articolului Interviu cu medicul Suzana Pretorian despre programul de imunitate respiratorie şi recuperarea respiratorie post covid-19

Interviu cu medicul Suzana Pretorian despre programul de imunitate respiratorie şi recuperarea respiratorie post covid-19

Imunitatea naturală proprie, la fel ca şi păstrarea forţei vitale, reprezintă armele principale de combatere a pandemiei alături de respectarea tuturor regulilor.
Medicul balneolog Suzana Pretorian ne-a detaliat modul în care un program de îngrijire a sănătăţii realizat în staţiunea balneară Sovata şi bazat pe resursele naturale locale ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, dar şi la recuperarea post covid-19..

Cum funcţionează programul de imunitate respiratorie care se face aici, la Sovata?

Imunitatea respiratorie poate fi crescută prin proceduri cu efect local realizate în bazele de tratament ale hotelurilor Sovata, Bradet şi Ursina, respectiv prin aşa-numita 'cura de teren' în jurul Lacului Ursu şi îmbăierea în apa Lacului Ursu.

Avem programe respiratorii care sunt efectuate în bazele de tratament şi conţin proceduri care cresc apărarea locală la nivelul mucoaselor tractului respirator - cavitate nazală,  sinusuri, rino-faringe, trahee, bronhii, alveole – prin creşterea nivelului de imunoglobuline A şi a calităţii mucusului, scăderea nivelului de histamină alergizantă, activarea aparatului ciliar de îndepărtare a impurităţilor, respectiv îmbunătăţirea ventilaţiei prin antrenarea muşchilor respiratori şi creşterea flexibilităţii cutiei toracice.

Toate acestea se realizează prin prescrierea de:

  • aerosoli salini (efect pe zona ORL) în paralel cu pulverizaţii cu apă sărată la cameră (efect bronşic şi pulmonar) – apa sărată fiind extrasă din Lacul Ursu, cu nivel crescut de minerale în special clorura de sodiu NaCl cu efect antiseptic, fluidificant al secreţiilor şi antiinflamator, antialergic;
  • oxigenoterapie forte – care combină inhalarea de oxigen concentrat 80% cu efort cardio moderat, confortabil, la bicicleta orizontală – efortul produce deschiderea suplimentară de vase de sânge cu antrenarea în circulaţia generală a unei cantităţi mari de oxigen – cu efect revigorant, antibacterian, antitumoral general, în paralel cu readaptarea rapidă la efort în câteva zile, efect altfel mai dificil de obţinut în timp scurt la sedentari;
  • gimnastica respiratorie individuală combinată cu gimnastica de creştere a forţei muschilor respiratori şi a mobilităţii cutiei toracice – care permit îndepărtarea rapidă şi eficientă, naturală, prin imunitatea locală amplificată de circulaţia intensă şi prin tuse, a agenţilor patogeni (virusuri, bacterii), înainte ca aceştia să pătrundă în celulele alveolare.

Toate aceste proceduri au atât efect preventiv – imunitatea locală crescută neutralizează la poarta de intrare mucoasă virusurile şi bacteriile, cât şi terapeutic eficient în caz de alergii (rinite alergice, bronşite astmatiforme, astm bronşic), hiperreactivitate bronşică şi tuse persistentă după tratamente cu antibiotice prelungite, respectiv diferite inflamaţii restante după sinuzite, amigdalite, laringite, bronşite, pneumonii, stări de convalescenţă după infecţii respiratorii inclusiv Covid-19.

'Cura de teren' semnifică deplasarea în aer liber în jurul Lacului Ursu şi pe traseele adiacente, după un program gradat zilnic ca durată şi intensitate. Staţiunea Sovata beneficiază de aer cu puritate înaltă (neexistând poluare industriala), cu o cantitate mare de aeroioni negativi. Oxigenarea obţinută de organism este astfel mult mai intensă.

Îmbăierea în Lacul Ursu în sezonul estival (de la sfârşitul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie) este o altă sursă de ameliorare a capacităţii respiratorii toracice, creşterea imunităţii locale prin aerosolii salini inhalaţi la suprafaţa lacului.

Simpla imersie în apa sărată poate ajuta în tratamentul mai multor afecţiuni. Mecanismul de acţiune al apei sărate este complex. Principalele efecte ale acesteia sunt scăderea durerii şi a inflamaţiei, scăderea tensiunilor musculare şi articulare, creşterea mobilităţii şi a plasticităţii ţesuturilor, readaptarea la efort, creşterea capacităţii cardio-respiratorii şi relaxarea sistemului nervos.

În afara sezonului estival în bazele noastre de tratament se fac băi în apă sărată concentrată şi caldă în cadă (37-39 grade Celsius, 150-200 g NaCl/litru) sau în piscine cu apă sărată (34-36 grade Celsius, 100-150 g NaCl/litru), în şedinţe de câte 10-30 minute.

Aveţi un program de creştere a imunităţii denumit „Fabrica de imunitate”, ce are acesta special?

Ansamblul de proceduri respiratorii, cura de teren, îmbăierea în apa sărată a Lacului Ursu, la care se adaugă alte modalităţi generale de creştere a imunităţii generale pot fi numite pe drept cuvânt 'fabrica de imunitate'.

Aceste modalităţi de creştere a imunităţii generale includ: băi cu apă sărată hiperconcentrată în bazinele din bazele de tratament Ensana şi împachetări cu nămol sapropelic ambele extrase din Lacul Ursu, gimnastica în apă şi înotul în piscină, bazin băi alternante Kneipp, saune de mai multe tipuri, respectiv proceduri tip hidroterapie (duş masaj subacval, băi galvanice 4 celulare şi Stanger, băi alternante, băi cu CO2), masaje medicale de diverse tipuri inclusiv masaj de drenaj limfatic, electroterapie locală, magnetoterapie cu baleaj, gimnastică funcţională individuală ce rearmonizează sistemul fascial şi relaxează musculatura încordată, elongaţii subacvale ce destind suplimentar coloana vertebrală şi consecutiv cutia toracică.

Toate acestea au efect suplimentar de întărire a imunităţii generale, inclusiv prin efect de scădere a stresului psihic datorat climatului sedativ al staţiunii Sovata ce combate insomniile cronice, creşte calitatea somnului şi ameliorează rapid oboseala cronică.

Sechelele şi urmele lăsate de infecţiile respiratorii precum cele datorate Covid-19 se pot vindeca aici?

Circa 20% dintre cei infectaţi SARSCoV2 fac forme severe ce necesită oxigenoterapie pe mască, şi dintre aceştia estimativ 5% necesită intubare, circa 3% decedând. Sechelele lăsate de infecţiile respiratorii grave (în particular după Covid-19) sunt reprezentate de fibroza pulmonară mai ales a segmentelor postero-bazale ale plămânilor, cu sau fără tracţionări ale ramurilor bronşice prinse în zona de fibroză vizibile la CT, scăderea capacităţii respiratorii obiectivabilă la teste funcţionale respiratorii şi boala vasculară pulmonară, mai exact hipertensiunea pulmonară măsurabila prin ecocardiografie. La acestea se adaugă oboseala marcantă (la unele persoane prezentă chiar şi la 3 luni de la aparenta vindecare), decondiţionarea la efort obisnuit, anxietatea-depresia şi la unii pacienţi tulburările cognitive, dezorientarea, confuzia.

Chiar între cei care fac forme aparent uşoare şi medii de Covid-19, se pare că 30% vor rămâne cu sechele respiratorii. Nu se cunoaşte dacă la aceste cazuri sechelele respiratorii vor dispărea spontan parţial sau complet. Indiferent de gravitatea cazului, ar trebui cuantificate sechelele pentru a fi monitorizate periodic prin teste funcţionale respiratorii, CT scan pulmonar, respectiv ecocardiografie. La 3 săptămâni după ameliorarea tusei, scăderea febrei, revenirea gustului/mirosului, ar trebui început un progam de recuperare respiratorie individualizat.

La Sovata astfel de programe includ: gimnastica individuală de tonifiere a muşchilor respiratori şi creşterea mobilităţii cutiei toracice, exerciţii de respiraţie şi educarea respiraţiei, înot terapeutic şi exerciţii fizice în apă, oxigenoterapie simplă apoi forte, aerosoli şi pulverizaţii la camera de sare cu apă sărata concentrată extrasă din Lacul Ursu. Concentraţia mare de sare NaCl din apă prin efect intens antiinflamator şi antihistaminic va scădea hiperreactivitatea bronşică prin scăderea inflamaţiei şi a tendinţei la alergizare. La acestea se pot adăuga împachetări cu nămol pe zone mici pentru stimularea imunităţii, electroterapie decontracturantă şi analgetică la nivel cervical, dorsal şi lombar, hidroterapie şi drenaj limfatic de activare a circulaţiei - ceea ce va duce la o oxigenare mai bună, aport nutriţional crescut şi eliminări de substanţe ce întreţin aciditatea şi consecutiv inflamaţia. Toate acestea grăbesc ameliorarea şi cresc imunitatea locală şi generală.

Recuperarea totală după forme de mare severitate nu pare posibilă, în schimb se poate obţine cu perseverenţă maximumul de funcţie respiratorie pentru acel caz.

Ce ghid de viaţă bună şi ce recomandări le daţi pacienţilor după ce pleacă de la dumneavoastră?

Posttratament Sovata este benefic în prima fază un timp de relaxare de minim 3-4 zile, pentru a permite disiparea aşa-numitei 'reacţii de cură' şi readaptarea organismului la ritmul optim de activitate. Reacţia de cură este resimţită de majoritatea pacienţilor ca o stare de oboseală, în care unele dureri fizice mai vechi ies la suprafaţă, însoţite de disconfort digestiv, palpitaţii, etc. Acesta este indiciul că organismul a depăşit un prag util în procesul de călire, a crescut imunitatea la un nivel superior celui cu care persoana a venit în staţiune şi au început procesele de armonizare neuro-endocrină şi metabolică. Odihna adecvată în aceste 3-4 zile consolidează efectele benefice ale terapiei.

Ulterior este de dorit să se continue programul de efort fizic (efort cardio în aer liber/înot, stretching, exerciţii respiratorii, tonifiere şi gimnastica funcţională începute în staţiune), ca şi respectarea calităţii somnului şi a unei diete sănătoase hipocalorice şi bogate în nutrienţi vii (săracă în carbohidraţi rafinaţi gen dulciuri, patiserie, etc, respectiv fără alimente bogate în grăsimi animale, alcool, fast-food) pentru a continua scăderea treptată în greutate începută în timpul sejurului acolo unde este cazul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici