Medic virusolog: cea mai mare problemă a momentului este gripa

Specialistul avertizează şi asupra pericolului infectării, în paralel, cu virusul gripal şi cu coronavirus.

655 afișări
Imaginea articolului Medic virusolog: cea mai mare problemă a momentului este gripa

Medic virusolog: cea mai mare problemă a momentului este gripa

Virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), susţine că deşi varianta Kraken a infectat numeroase persoane, valul poate fi controlat de medici.

„Spre deosebire de stadiile initale ale epidemiei, populaţia are în prezent o acoperire imună destul de solidă (prin vaccin sau infecţii naturale), care conferă protecţie faţă de formele grave. Pe de altă parte, arsenalul de terapii rămâne destul de substanţial pentru contracararea formelor grave. Din acest punct de vedere, se pare că am intrat în faza de endemicitate, unde facem multiple infecţii coronavirale pe an, dar sunt simple răceli, cu care ne descurcăm fără probleme”, a explicat Apetrei pe Facebook.

Medicul român avertizează că gripa reprezintă pericolul principal pentru sănătătatea populaţiei, iar suprapunerea cu alte virusuri poate agrava situaţia.

„Cea mai mare problema a momentului o reprezintă sezonul de gripă, care este destul de sever. Nu mai este nevoie să explicăm de ce coinfectia cu două virusuri respiratorii este problematica. De fapt, coinfectia este destul de improbabilă, datorită răspunsurilor cu interferoni. Marea problema este suprainfectia. Două afecţiuni respiratorii, chiar mai puţîn grave sau de gravitate moderată, se potenţează una pe altă şi per ansamblu determina complicaţii mai severe”, a adăugat Cristian Apetrei.

Specialistul român le recomandă oamenilor să fie precauţi, să poarte mască în spaţiile aglomerate şi să se vaccineze.

„Este destul de târziu pentru vaccinul gripal. Se presupune că vaccinul anti-SARS-CoV-2 a fost administrat. Pentru Kraken, recomandarea este să se facă doză a 4-a. Mulţi cetăţeni au făcut măcar un episod cu variante Omicron, aşa că acela poate fi factorizat în ecuaţia acoperirii imune. Oricum, chiar dacă nu trebuie să ne panicăm, poate că n-ar fi rău că în sezonul gripal să mai punem câte o masca în spaţiile aglomerate. Şi să nu uităm tot ce am învăţat despre prevenirea infecţiilor respiratorii timp de trei ani”, a precizat virusologul Cristian Apetrei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
medic,
virusolog,
gripă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici