„Minune” pentru o femeie din Iaşi, oarbă de 47 de ani. Vede din nou în urma unui transplant de cornee

O ieşeancă de 50 de ani a reuşit să îşi vadă pentru prima dată familia şi propriul chip, după o operaţie de transplant de cornee realizată în ultimele zile din 2019 la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Povestea femeii care a orbit la 3 ani i-a impresionat până la lacrimi chiar şi pe medici.

2975 afișări
Imaginea articolului „Minune” pentru o femeie din Iaşi, oarbă de 47 de ani. Vede din nou în urma unui transplant de cornee

„Minune” pentru o femeie din Iaşi, oarbă de 47 de ani. Vede din nou în urma unui transplant de cornee (Foto: Pexels)

Înainte de sfârşitul anului, în Clinica de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi s-au făcut două transplanturi de cornee, în urma unei prelevări de la o persoană în moarte cerebrală.

Una dintre pacientele care a primit o cornee este o femeie de 50 de ani, care la vârsta de 3 ani a suferit o arsură chimică la ambii ochi.

Femeia putea vedea foarte puţin cu ochiul stâng până în urmă cu un an, iar cu cel drept nu a mai văzut nimic de 47 de ani.

„Vedea doar lumina şi ambii ochi erau afectaţi cu ceea ce se numeşte leucom cornean, adică corneea era albă în totalitate, în urma acelei arsuri. Pacienta în acest moment vede un 25%, este extrem de fericită, este prima dată când a putut să îşi vadă familia, să se poată să se uite la ea în oglindă, vă imaginaţi că ea nu are imaginea ei, practic. Este o pacientă care ne-a impresionat pe toţi până la lacrimi, iar ea în fiecare zi când ne vedem nu conteneşte să mulţumească persoanei care a acceptat să doneze corneea şi echipei din Clinica Oftalmologică, unde s-a efectuat transplantul", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Camelia Bogdanici, şefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spirdon” Iaşi.

Cea de-a doua pacientă care a primit şi ea cornee are 70 de ani şi fusese diagnosticată cu distrofie Fuchs.

„S-a făcut intervenţia doar pe un ochi, are o vedere foarte bună, (...) aspectul organic şi funcţional al ochiului este recuperat în totalitate", a mai spus Camelia Bogdanici.

Cele două femei erau pe lista de aşteptare de câţiva ani. În acest moment, pe lista de aşteptare pentru un transplant de cornee, la Iaşi, sunt 104 persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici