Sănătate: Spune-mi câţi ani ai şi îţi spun cum să slăbeşti!

  • De ce este mai greu să slăbim pe măsură ce îmbătrânim?
  • Se pare că, îmbătrânind, devine mult mai puţin uşor să scăpăm de kilogramele în plus.
  • Chiar aşa este? Nu este în totalitate real, dar este pe aproape.
5204 afișări
Imaginea articolului Sănătate: Spune-mi câţi ani ai şi îţi spun cum să slăbeşti!

Sănătate: Spune-mi câţi ani ai şi îţi spun cum să slăbeşti!

O chestiune strict de vârstă: la 20 de ani, metabolismul zboară, dar odată atins pragul 40 încep dificultăţile. Cu cât trec mai mulţi ani, cu atât este mai greu să slăbeşti. Iată cum explică Luca Colucci, biolog şi nutriţionist.

Pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul încetineşte şi face corpul să piardă mai uşor masa slabă, adică muşchii care sunt cei care ne fac să cheltuim energie şi calorii. Schimbarea metabolismului se produce treptat, în general primele semne apar imediat după vârsta de 30 de ani, dar tocmai de la 40 de ani lucrurile iau o altă întorsătură. Organismul evoluează într-un mod diferit şi pentru a menţine muşchii şi rezultate este necesar să dublezi eforturile, să faci sport pentru a compensa aceste pierderi şi pentru a menţine muşchii”.

Femeile sunt mai expuse. „În timpul vieţii, principalii hormoni, estrogenul şi progesteronul, se modifică în funcţie de ciclu şi de vârstă. În timpul menopauzei, estrogenul poate fi secretat în cantităţi prea mari, ceea ce duce la creşterea în greutate şi la acumularea de grăsime pe talie. Aceste diverse tulburări hormonale vor scădea metabolismul şi vor favoriza dezvoltarea masei grase”.

Diferenţele dintre sexe

„Bărbaţii şi femeile nu sunt la fel când vine vorba de creşterea în greutate. Bărbaţii au mai puţine probleme hormonale şi stochează mai puţine grăsimi. Dar mai presus de toate, au în medie un capital „muscular” mai mare, deci un consum metabolic mai mare, ceea ce explică de ce ard mai multă energie”.

Diete şi non-diete

Regimurile greşite adoptate fără supraveghere medicală produc dereglări. Metabolismul s-a adaptat să fie „înfometat” de calorii şi acum funcţionează în modul de economisire a energiei. Rezultat? Este obişnuit să ia puţin şi va stoca totul ca grăsime de teamă să nu piardă chiar şi acel puţin. Trebuie să „calmezi” organismul cu o dietă corectă, cantitatea potrivită de calorii, carbohidraţi şi alegerea în timp util a alimentelor, totul sub control de specialitate şi nu singur. Numai în acest fel motorul reporneşte şi se angajează pe calea pierderii în greutate”.

Celulele adipoase

„Când ne îngrăşăm, celulele adipoase se umplu de grăsime, se umflă şi când ajung la dimensiunea maximă, se înmulţesc, creând altele noi care nu vor dispărea mulţi ani. Chiar şi atunci când slăbeşti, ele vor fi acolo, gata să se umple din nou la primul semn de exces de calorii. Prin urmare, prevenirea este fundamentală: trebuie să evităm fenomenul înmulţirii, să menţinem întotdeauna un stil de viaţă corect şi o bună educaţie alimentară. Dacă urmezi un stil de viaţă sănătos şi înveţi să-ţi asculţi corpul, îţi reduci treptat aportul de energie după 40 de ani, sunt şanse mari şi bune de a-ţi menţine greutatea corectă”.

Mişcarea este baza

„Cu cât îmbătrâneşti mai mult, cu atât te mişti mai puţin. Lipsa mişcării la bătrâneţe este un element care afectează foarte mult acumularea depozitelor de grăsime. Oamenii tind să fie mai leneşi, să facă mai puţin sport şi să evite să urce pe scări sau să parcheze departe la cumpărături. Toate acestea reduc acea cheltuială de energie definită ca metabolism extra care ajută la echilibrarea caloriilor primite şi ieşite, ajutând la menţinerea greutăţii. A fi mai activ dimineaţa ajută la contracararea fenomenelor biologice care vor avea tendinţa de a înrautăţi compoziţia corporală în timp, redobândind totodată bunăstarea şi sănătatea generală.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici